Ta wersja placka jest połączeniem ciasta drożdżowego z kruchym. Na wierzchu możemy układać owoce takie jak jabłka, śliwki czy morele.Ja posypałam jabłka wymoczonymi w rumie ( ale nie trzeba , wystarczy woda) rodzynkami i żurawiną. A na to jeszcze troszkę kruszonki :)
Składniki:
- 50 dag mąki , może być tortowa
- 15 dag masła lub margaryny
- 15 dag cukru
- owoce , rodzynki, żurawina
- 2 żółtka , sól - szczypta
- 6 dag świeżych drożdży- myślę , że suszone też mogą być , ale wtedy trzeba dać o wiele mniej niż 6 dag...
- 125 ml. słodkiej śmietany , ja dałam tym razem lekko kwaśną i też ciasto się udało
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miseczki (ważne , bo wtedy staje się napowietrzona i ciasto lepiej rośnie) - jak nie piszę to i tak lepiej tak robić...
- Drożdże pokruszyć , włożyć do garnuszka dodać łyżeczkę cukru i zalać śmietaną - dobrze wymieszać
- Bakalie zamoczyć w wodzie lub alkoholu - niech czekają na swój moment...wkroczenia do akcji :)
- Dodać pokrojony zimny tłuszcz ( masło lub margarynę) do pieczenia i łyżką drewnianą mieszać i rozcierać tak mocno mąkę z masłem ,by połączyły się jak najściślej
- Dołożyć żółtka do mąki z masłem i znów wyrabiać łyżką drewnianą
- Dodać sól , śmietanę z drożdżami i teraz wyrobić ręką
- Bakalie odsączyć na sicie
- Naszykować foremkę , posmarować dobrze tłuszczem
- Obrać jabłka i pokroić w cienkie plastry
- Wyrobione ciasto przełożyć na deskę by podsypując je mąką uformować na wymiar foremki ( wystarczy 1 cm . grube )
- Przełożyć ciasto do foremki , ułożyć owoce , posypać odsączonymi rodzynkami i żurawiną
- Jeśli lubimy zróbmy sobie na wierzch ciasta jeszcze kruszonkę
- Przepis na kruszonkę na moim blogu pod plackiem drożdżowym
Ja tym razem zrobiłam ciasto z połowy porcji w foremce o średnicy 24 cm .
wygląda wspaniale ;]
OdpowiedzUsuńmm.. musi smakować świetnie.
bardzo ciekawy przepis, a zdjęcia świetne aż chce się polecieć do kuchni i zrobić:) a tym czasem muszę lecieć do pracy:(
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, alż ślinka mi cieknie na sam widok
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńpychota - taki w sam raz jako dodatek na słodkie drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuń