środa, 4 kwietnia 2012

Placek krucho- drożdżowy - łatwy




Ta wersja placka jest połączeniem ciasta drożdżowego z kruchym. Na wierzchu możemy układać owoce takie jak jabłka, śliwki czy morele.Ja posypałam jabłka wymoczonymi w rumie ( ale nie trzeba , wystarczy woda) rodzynkami i żurawiną. A na to jeszcze troszkę kruszonki :)

Składniki:

  • 50 dag mąki , może być tortowa
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 15 dag cukru
  • owoce , rodzynki, żurawina
  • 2 żółtka , sól - szczypta
  • 6 dag świeżych drożdży- myślę , że suszone też mogą być , ale wtedy trzeba dać o wiele mniej niż 6 dag...
  • 125 ml. słodkiej śmietany , ja dałam tym razem lekko kwaśną i też ciasto się udało
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać do miseczki (ważne , bo wtedy staje się napowietrzona i ciasto lepiej rośnie) - jak nie piszę to i tak lepiej tak robić...
  2. Drożdże pokruszyć , włożyć do garnuszka dodać łyżeczkę cukru i zalać śmietaną - dobrze wymieszać 
  3. Bakalie zamoczyć w wodzie lub alkoholu - niech czekają na swój moment...wkroczenia do akcji :)
  4. Dodać pokrojony zimny tłuszcz ( masło lub margarynę) do pieczenia i łyżką drewnianą mieszać i rozcierać tak mocno mąkę z masłem ,by połączyły się jak najściślej
  5. Dołożyć żółtka do mąki z masłem i znów wyrabiać  łyżką drewnianą
  6. Dodać sól , śmietanę z drożdżami i teraz wyrobić ręką
  7. Bakalie odsączyć na sicie
  8. Naszykować  foremkę , posmarować dobrze tłuszczem 
  9. Obrać jabłka i pokroić w cienkie plastry
  10. Wyrobione ciasto przełożyć na deskę by podsypując je mąką uformować na wymiar foremki ( wystarczy 1 cm . grube )
  11. Przełożyć ciasto do foremki , ułożyć owoce , posypać odsączonymi rodzynkami i żurawiną
  12. Jeśli lubimy zróbmy sobie na wierzch ciasta jeszcze kruszonkę
  13. Przepis na kruszonkę na moim blogu pod plackiem drożdżowym
Ja tym razem zrobiłam ciasto z połowy porcji w foremce o średnicy 24 cm .
Nie jest to ciasto zbyt praco i czasochłonne.A smakuje wyśmienicie. Szczególnie jak nastaną świeże owoce , wtedy warto jeszcze raz wypróbować. A teraz zrobić małą wprawkę przed sezonem :)
Piekłam ciasto w prodiżu.


5 komentarzy:

  1. wygląda wspaniale ;]
    mm.. musi smakować świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis, a zdjęcia świetne aż chce się polecieć do kuchni i zrobić:) a tym czasem muszę lecieć do pracy:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, alż ślinka mi cieknie na sam widok

    OdpowiedzUsuń
  4. pychota - taki w sam raz jako dodatek na słodkie drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...