Składniki :
- kapusta kiszona
- cebula , pieprz , sól , mięso lub kiełbasa , albo jedno i drugie
- smalec własnej roboty , albo kawałek słoniny ( na 2 kg kapusty choć 30 dag słoniny )
- marchew , sól , pieprz ziarnisty i mielony , ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie
- Ilość kapusty dowolna , ja zazwyczaj gotuje bigos z około 2 kg. kapusty
- Kapusta najlepiej gdyby nie była zbyt kwaśna , ja zbyt kwaśną płuczę w wodzie , albo przelewam na durszlaku wodą bieżącą ( ewentualnie można dodać kawałek białej kapusty w główce )
- Gdy jest tylko lekko kwaśna to wystarczy lekko odcisnąć , albo ugotować właśnie bigos z takiej jeśli taką lubimy
- Do dużego garnka wkładam kapustę, zalewam ją wodą, dodaję liść laurowy , pieprz i gotuję
- Należy często mieszać ( można dodać w trakcie gotowania wody ) , by się nie przypaliła
- Gdy kapusta jest lekko miękka dodaję startą marchewkę , ziele angielskie , sól , pieprz mielony i ewentualnie cukru ( do smaku )
- Jeśli mam smalec swojej roboty to również go dokładam i mocno mieszam
- A gdy trzeba to smażę słoninę , skwarki wkładam do kapusty , a na tłuszczu smażę pokrojoną cebulę , kiełbasę lub ugotowane wcześniej mięso
- To po lekkim przesmażeniu wkładam do kapusty i dobrze mieszam i jeszcze czas jakiś gotuję ( do miękkości kapusty )
- Moja kapusta nie jest tradycyjnym bigosem , nie ma w niej grzybów , śliwek i nie jest mocno tłusta , ale moja rodzina właśnie taką lubi , jest raczej lekka i smaczna .To raczej ubogi krewny bigosu:)
Bigos z kwaśnej kapusty gotujmy w garnku emaliowanym. Nadmiar przechowujmy w lodówce też w takim garnku. Jak mam czas gotuję więcej kapusty , zamrażam ją , a potem gdy jest potrzebna , tylko rozmrażam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz