Składniki :
- Włoszczyzna : marchew , pietruszka , kawałek pora i selera
- liść laurowy , pieprz ziarnisty
- sól , cukier do smaku
- kostka rosołowa lub 1 l. wywaru z rosołu
- przecier pomidorowy własnej roboty i gotowy koncentrat 30 %
Przygotowanie :
- Jeśli dysponujemy wywarem ze swojego wcześniej ugotowanego rosołu to będzie szybciej
- A gdy go nie mamy, należy ugotować wywar w około litrze wody z podaną obraną włoszczyzną , liściem solą i pieprzem
- Ja swoja zupę ugotowałam na rosole , który miałam z dnia poprzedniego
- Wlałam do niego około szklanki swojego przecieru pomidorowego i 2 łyżki gęstego 30 % przecieru pomidorowego ze słoiczka - wymieszałam i ponownie zagotowałam . Gdy nie dysponujemy swoim przecieram to do 1 litra wywaru dodajmy około 1/2 ( 230 gramowego )słoiczka gęstego przecieru, jeśli zupa będzie za słaba zawsze możemy dodać więcej
- Moja zupa jest lekko kwaśna , dodaję do niej jeszcze" zatrzepkę" zrobioną z płaskiej łyżki mąki w 1/4 szklanki zimnej wody i to dolewam do zupy , energicznie mieszam - musi się zagotować
- Doprawiam do smaku cukrem , solą i pieprzem ,a gdy nie gotujemy zupy na rosole dodajmy 1/2 kostki rosołowej
- Można zrezygnować z " zatrzepki " i już na talerzu dodać łyżkę śmietany, bez , tez jest smaczna :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz