Składniki :
- 1 i 1/2 szklanki kwaśnego mleka
- 2 jajka
- 8 - 9 łyżek ( kopiastych ) mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki sodki
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie :
- Mleko roztrzepać i dodać jajko i szczyptę soli , cukier oraz sodkę - wymieszać
- Do takiej masy dodawać stopniowo mąkę i najlepiej mikserem mieszać całość
- Wyrobione ciasto odstawić na 10 -15 min. , a potem smażyć na patelni teflonowej ( w czasie smażenia lekko rosną )
- Wlewamy dość grubo ciasta i pieczemy z obydwu stron na rumiano
- Naleśniki smakują z kwaśną , gęstą śmietaną i posypane po wierzchu jeszcze cukrem
- Z tej porcji ciasta wyszło mi 7 dość grubych placuszków.
Gdy mamy jabłko to tez można je dodać . Ja zrobiłam to w momencie jak wylałam ciasto na patelnię , wtedy położyłam cieniutkie plasterki i wcisnęłam je lekko w ciasto.
są świetne!
OdpowiedzUsuńMoje ukochane to naleśniki na maślance lub wodzie gazowanej. Na kwaśnym mleku zawsze teściowa robiła.
OdpowiedzUsuń