Składniki :
- 4 szklanki mąki
- 2 jajka i 1 żółtko
- 1 masło - 250 dag
- 3 łyżki śmietany
- 10 dag drożdży
- 3 łyżki cukru , odrobina soli
- marmolada na nadzienie , cukier puder
Przygotowanie :
- Śmietanę , cukier i drożdże mieszamy razem i pozostawiamy do wyrośnięcia
- Mąkę i jajka plus żółtko zagniatamy razem na stolnicy , dodajemy sól i rozpuszczony , ostudzony tłuszcz - wyrabiamy
- Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki i razem doskonale wyrabiamy ( wyrobione przykrywamy ściereczką i czekamy moment , by zaczęło rosnąć )
- Otrzymane ciasto kroimy na części wałkujemy na okrągłe , cienkie placki
- Każdy placek kroimy tak , by otrzymać wąskie , długie trójkąty ( 8 z jednego placka ) , a na szerszą , zewnętrzną część placka kładziemy odrobinę marmolady ( marmoladę dobrze rozgnieść by nie była twarda ) i zawijamy go w rogalik ( zawijanie zaczynamy od tej własnie strony , na wierzchu rogalika jest ostry róg trójkąta )
- Rogaliki pieczemy w temp. 180 stopni C do lekkiego zarumienienia
- Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem
- Z tej ilości składników otrzymamy około 90 rogalików.
Takie rogaliki piekła mi mama, gdy byłam dzieckiem;)
OdpowiedzUsuńMama wiedziała co dobre :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, jak dawno nie robiłam...
OdpowiedzUsuńTrochę pracy jest , ale warto :)
Usuńcudownie wyglądają, do tej pory piekłam tylko kruche, chętnie wypróbuję Twój przepis :))
OdpowiedzUsuń