Składniki :
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 20 - 30 dag pieczarek
- 1 jajko
- sól , pieprz
- bułka tarta , kasza manna - po 3 łyżki
Przygotowanie :
- Pieczarki po umyciu i osączeniu drobno kroimy
- Ugotowane jajka bardzo drobno siekamy
- Pieczarki smażymy na oleju , razem z cebulą - wszystko musi stracić surowizną , a sok z pieczarek wyparować , do jeszcze ciepłych dodajmy bułkę tarta i kaszę mannę - wymieszajmy dobrze
- Po wystudzeniu przesmażonych pieczarek łączymy je z pokrojonymi jajkami
- Dodajemy surowe jajko sól , pieprz i wszystko dobrze wyrabiamy łyżką
- Masa musi mieć taką konsystencję , by dość łatwo było formować kotlety , które obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obydwu stron na rumiano ( masa nie jest jednak taka ścisła jak np. przy kotletach z mięsa mielonego ) - ja nakładam masę łyżką na talerz z bułką tartą i dopiero wtedy formuje je
- Moje kotlety podałam w prostym sosie z pieczarek
- Wystarczy pieczarki obsmażyć z cebulą , posolić całość , dodać pieprz i ewentualnie ciut śmietany .
Gratuluję smakowitych kotlecików. Na pewno dziś kupię pieczareczki (pozostałe składniki mam).
OdpowiedzUsuńBy jednak Twoje dzieło było zgodne z dietą rozdzielną ja pozwolę sobie obtoczyć je w sezamie, albo mielonych orzechach.
Dziękuję za inspiracje
Bardzo apetyczne. Z tym jajem na twardo fajny pomysł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA i owszem , smaczne :)
UsuńUwielbiam takie kotlety, dodaję jeszcze kukurydzę, bo dzieci lubią "z kulkami" :)
OdpowiedzUsuńTeż dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńMniam dzisiaj kupię pieczarki i spróbuje zrobić kotleciki wg twojego pomysłu:)
OdpowiedzUsuń