czwartek, 17 maja 2012

Kotleciki jajeczno - pieczarkowe



Składniki :
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 20 - 30 dag pieczarek
  • 1 jajko
  • sól , pieprz 
  • bułka tarta , kasza manna - po 3 łyżki
Przygotowanie :
  1. Pieczarki po umyciu i osączeniu drobno kroimy
  2. Ugotowane jajka bardzo drobno siekamy
  3. Pieczarki smażymy na oleju , razem z cebulą - wszystko musi stracić surowizną , a sok z pieczarek wyparować , do jeszcze ciepłych dodajmy bułkę tarta i kaszę mannę - wymieszajmy dobrze
  4. Po wystudzeniu przesmażonych pieczarek łączymy je z pokrojonymi jajkami
  5. Dodajemy surowe jajko  sól , pieprz i wszystko dobrze wyrabiamy łyżką
  6. Masa musi mieć taką konsystencję , by dość łatwo było formować kotlety , które obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obydwu stron na rumiano ( masa nie jest jednak taka ścisła jak np. przy kotletach z mięsa mielonego ) - ja nakładam masę łyżką na talerz z bułką tartą i dopiero wtedy formuje je
  7. Moje kotlety podałam w prostym sosie z pieczarek
  8. Wystarczy pieczarki obsmażyć z cebulą , posolić całość , dodać pieprz i ewentualnie ciut śmietany .
Takie kotlety najlepiej smakują prosto z patelni , ciepłe , podane jeszcze z surówką.



6 komentarzy:

  1. Gratuluję smakowitych kotlecików. Na pewno dziś kupię pieczareczki (pozostałe składniki mam).
    By jednak Twoje dzieło było zgodne z dietą rozdzielną ja pozwolę sobie obtoczyć je w sezamie, albo mielonych orzechach.
    Dziękuję za inspiracje

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne. Z tym jajem na twardo fajny pomysł. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie kotlety, dodaję jeszcze kukurydzę, bo dzieci lubią "z kulkami" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam dzisiaj kupię pieczarki i spróbuje zrobić kotleciki wg twojego pomysłu:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...