Kupiłam ładne , chude mięso gulaszowe w kawałkach. W sam raz na ugotowanie go w sosie z przyprawami :)
Składniki :
- około 500 dag mięsa wieprzowego gulaszowego
- cebula , olej , mąka ,sól , pieprz
- oregano , zioła prowansalskie
- liść laurowy , cząber
Przygotowanie :
- Mięso obmyłam i dobrze osączyłam
- Pokroiłam na jeszcze drobniejsze kawałki i każdy obtoczyłam lekko w mące
- Na rozgrzanym oleju obsmażyłam wszystkie kawałki i przełożyłam do gotującej się wody ( około 1/2 l )
- Dolałam na patelnię oleju i obsmażyłam pokrojoną drobno cebulę , dodałam do mięsa , gdy mięso było już lekko miękkie
- Do sosu dołożyłam pieprz ziarnisty i liść laurowy
- Gdy pozostał nam olej na patelni po smażeniu cebuli to rozgrzejmy go gdy mięso jest prawie miękkie i zróbmy zasmażkę z mąki tzn . wsypujemy na rozgrzany tłuszcz łyżkę mąki i przesmażamy ją krótko mieszając , przełożymy do gotującego się mięsa , dodajmy szczyptę pieprzu mielonego prawdziwego , sól i należy wymieszać wszystko - pogotować , by sos się zagęścił i nabrał dobrego smaku ( ja wlewam na patelnię jeszcze trochę wody , gotuję i przelewam zawartość do mięsa z sosem )
- Na krótko przed końcem gotowania dodałam wszystkich podanych ziół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz