Przepis na ciasto podpatrzyłam u wilczycy-Agi , swój wypiek nazwała "kopertki " z pieczarkami. Ja wykrawałam kopertki i rogaliki.
Składniki na ciasto :
- 2 i pół szklanki mąki
- łyżka octu
- 1 jajko
- 25 dag masła
- sól , 4 łyżki śmietany
Farsz :
- pieczarki , około 50 dag
- jajko
- cebula , sól pieprz , bułka tarta
Przygotowanie ;
- Mąkę wsypałam do miseczki , dodałam wcześniej wyjęte z lodówki masło i utarłam pałką drewnianą
- W trakcie ucierania dosypałam łyżeczkę soli , wlałam śmietanę i ocet
- Gdy dobrze składniki połączyły się wbiłam do tego jajko i znów wrobiłam , mieszając i ucierając
- Ciasto przełożyłam na posypany mąką talerz i włożyłam do lodówki na 30 min.
- W tym czasie przygotowałam farsz ; umyte pieczarki pokroiłam drobno , cebulę również i przesmażyłam wpierw cebulę , a potem pieczarki ( razem ) , dodałam sól , pieprz ( smażyć do wyparowania soku ) i do jeszcze ciepłych dodałam bułkę tartą ( tyle bułki by wszystko było jednolitą masą ) , gdy ostygło dodałam jajko i wymieszałam całość
- Po 30 min. wyjęłam ciasto i wałkowałam na cienkie placuszki ( podsypując mąką ) i wykrawałam różne figury :) Przyznam , że ciasto było trochę lepkie podczas wałkowania , dlatego wymaga szybkiego działania , by było jak najdłużej zimne
- Nakładałam farsz z pieczarek i zlepiałam ciasto
- Układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na koniec posmarowałam po wierzchu roztrzepanym jajkiem , piekłam w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach C , do zrumienienia -pilnować , by nie przypalić
- Uf , koniec :) , tylko jeść , np. z czerwonym barszczykiem . Smacznego !
A mam już podpowiedź co zrobić z ciastem , by lepiej się wałkowało i nie przyklejało. Wilczyca -Aga przykrywa ciasto folią podczas wałkowania i jest ok :)
fajnie wyszły, i podobają mi się w kształcie rogalików, świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńA i owszem były dobre. Na pewno jeszcze kiedyś zrobię je bardziej na słodko :) pozdrawiam
UsuńPrzypominają mi paszteciki z pieczarkami, które moja babcia robiła kiedy byłam mała
OdpowiedzUsuń