czwartek, 21 marca 2013

Gulasz drobiowy



składniki :
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 zielona papryczka
  • szklanka zielonego groszku - mrożonego lub konserwowego, jeśli konserwowy to dodać go w ostatniej chwili
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • 25 dag pieczarek
  • 3-4 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego 
  • 4-5 łyżek keczupu pomidorowego o ostrym smaku
  • sól, pieprz, cukier do smaku, papryka mielona słodka i ostra

Przygotowanie:
  1. Umyte mięso kroimy w kostkę, marchew i cebulę podobnie
  2. Mięso  oprószamy paprykami, przekładamy na patelnię z gorącym olejem z Pestek Winogron firmy Oleofarm
  3. Smażymy na złoty kolor, dodajemy marchew i cebulę, mieszamy i smażymy do momentu, aż cebula stanie się szklista ( nie przypalić!)
  4. Przekładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy połową szklanki wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 10 min.
  5. Dodajemy umyte, pokrojone pieczarki, paprykę, groszek (jeśli mrożony), mieszamy i gotujemy około 10 min.
  6. Gdy składniki są już miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy ( mieszamy go w połowie szklanki wody) oraz keczup 
  7. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku, jeśli lubimy możemy już po ugotowaniu gulaszu dodać 2-3 łyżki śmietany.
  8. Gulasz podałam z kaszą manną i czerwonymi buraczkami.
 Mięso można było pokroić drobniej.
To danie wszystkim bardzo smakowało :)



Tagi: kurczak, szybki obiad, mięso na obiad

10 komentarzy:

  1. Kolorowy kurczak na pierwszy dzień wiosny!
    Niestety u mnie mroźnej...

    OdpowiedzUsuń
  2. zamawiam dzisiaj taki obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobny, tylko często dodaję cukinię, pycha obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Amber- u mnie tez rządzi zima:(
    Antenko-tylko patrzeć jak podjedzie do ciebie catering z tym daniem:)
    Justyno Bąk- ja tez lubię takie jedzonko:)
    Helen- to tez musi być pyszne, gdybym miała cukinię to tez bym dodała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. super blog i pyszne potrawy
    obserwuję i zapraszam do mnie http://fashion-world-fashion-style.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Drób to zdecydowanie moje ulubione mięsko, no i wiadomo zdrowe. Sam gulasz wygląda bardzo smakowicie. Uwielbiam kombinowanie z takimi daniami w jednym garnku (mięso i warzywa). Zapewne niedługo wypróbuję przepis :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam gulasz drobiowy! mam sentyment do tej potrawy bo to najlepsze studenckie danie w barze mlecznym koo mojej uczelni. Zawsze będe wspominać :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...