składniki :
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 zielona papryczka
- szklanka zielonego groszku - mrożonego lub konserwowego, jeśli konserwowy to dodać go w ostatniej chwili
- 1 duża cebula
- 1 duża marchew
- 25 dag pieczarek
- 3-4 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
- 4-5 łyżek keczupu pomidorowego o ostrym smaku
- sól, pieprz, cukier do smaku, papryka mielona słodka i ostra
Przygotowanie:
- Umyte mięso kroimy w kostkę, marchew i cebulę podobnie
- Mięso oprószamy paprykami, przekładamy na patelnię z gorącym olejem z Pestek Winogron firmy Oleofarm
- Smażymy na złoty kolor, dodajemy marchew i cebulę, mieszamy i smażymy do momentu, aż cebula stanie się szklista ( nie przypalić!)
- Przekładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy połową szklanki wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 10 min.
- Dodajemy umyte, pokrojone pieczarki, paprykę, groszek (jeśli mrożony), mieszamy i gotujemy około 10 min.
- Gdy składniki są już miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy ( mieszamy go w połowie szklanki wody) oraz keczup
- Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku, jeśli lubimy możemy już po ugotowaniu gulaszu dodać 2-3 łyżki śmietany.
- Gulasz podałam z kaszą manną i czerwonymi buraczkami.
Mięso można było pokroić drobniej.
Kolorowy kurczak na pierwszy dzień wiosny!
OdpowiedzUsuńNiestety u mnie mroźnej...
zamawiam dzisiaj taki obiadek:)
OdpowiedzUsuńtaki lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńRobię podobny, tylko często dodaję cukinię, pycha obiad:)
OdpowiedzUsuńAmber- u mnie tez rządzi zima:(
OdpowiedzUsuńAntenko-tylko patrzeć jak podjedzie do ciebie catering z tym daniem:)
Justyno Bąk- ja tez lubię takie jedzonko:)
Helen- to tez musi być pyszne, gdybym miała cukinię to tez bym dodała:)
super blog i pyszne potrawy
OdpowiedzUsuńobserwuję i zapraszam do mnie http://fashion-world-fashion-style.blogspot.com/
Dziękuje:) zajrzę oczywiście do Ciebie.
UsuńDrób to zdecydowanie moje ulubione mięsko, no i wiadomo zdrowe. Sam gulasz wygląda bardzo smakowicie. Uwielbiam kombinowanie z takimi daniami w jednym garnku (mięso i warzywa). Zapewne niedługo wypróbuję przepis :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam:)
Usuńuwielbiam gulasz drobiowy! mam sentyment do tej potrawy bo to najlepsze studenckie danie w barze mlecznym koo mojej uczelni. Zawsze będe wspominać :)
OdpowiedzUsuń