niedziela, 2 grudnia 2012

Tarty buraczek czerwony


składniki :

  • około 1 kg czerwonych buraczków
  • sól, ocet jabłkowy lub sok z cytryny
  • cukier, sól
Przygotowanie :
  1. Buraki umyć (kupować zawsze jednej wielkości)
  2. Do garnuszka w którym układamy buraki wlewamy tyle wody, by zakryły się całe
  3. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie ( uważać by woda się nie wygotowała !)
  4. Gdy już będą miękkie to odlewamy nadmiar wody i po wystudzeniu obieramy ze skórki, ścieramy je na tarce
  5. Doprawiamy szczyptą soli, octem lub sokiem i cukrem -mieszamy dokładnie
  6. Nadmiar przechowywać w szczelnym naczyniu w lodówce.
Kto lubi ostrzejszy smak buraczków to doda do nich łyżkę lub dwie tartego chrzanu i będzie miał prawie ćwikłę:)
"Burak pobudza apetyt, jest odświeżający i łatwostrawny. W leczeniu naturalistycznym jest stosowany na anemie, demineralizację organizmu, nerwicę, grypę, nowotwory, przeciw zapaleniu nerwów i wątroby.
Utarty burak gotowany z tartym chrzanem z dodatkiem kminku czyli ĆWIKŁA, poprawia prace wątroby, odkwasza, ułatwia trawienie różnych mięs.
Burak zawiera środki hormonalne i stymulatory biogenne podobne do estrogenów. Jest zasadotwórczy. Działanie odkwaszające na organizm jest niezależne od tego , w jakiej spożywamy  go formie. Nawet na słodko zachowuje te właściwości. Ma dużą wartość biologiczna ze względu na zawartość biopierwiastków promieniotwórczych ( rubid i cynk). Najlepiej jeść je na surowo." -Apteka natury- J. Górnicka
Ja zamieściłam też sposób na przyrządzenie buraczków w wersji -SURÓWKA OCZYSZCZAJĄCA KREW.

7 komentarzy:

  1. Mniam, mniam.. Uwielbiam buraczki :3
    Obserwuję i zapraszam do mnie! ♥
    http://ptakmarzen.blogspot.com/ - komentuj, obserwuj, czytaj ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakos mam problem z wejściem na Twój blog, ale jeszcze spróbuje:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja też, choc część mojej rodzinki kręci nosem jak sa zbyt często.

      Usuń
  3. buraczki tak, ale jak dla mnie to bez octu, tylko cytryna i z dodatkiem jabłka Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...