Składniki :
- około 1 kg czerwonych buraczków
- sól, ocet jabłkowy lub sok z cytryny
- cukier, sól
Przygotowanie :
- Buraki umyć (kupować zawsze jednej wielkości)
- Do garnuszka w którym układamy buraki wlewamy tyle wody, by zakryły się całe
- Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie ( uważać by woda się nie wygotowała !)
- Gdy już będą miękkie to odlewamy nadmiar wody i po wystudzeniu obieramy ze skórki, ścieramy je na tarce
- Doprawiamy szczyptą soli, octem lub sokiem i cukrem -mieszamy dokładnie
- Nadmiar przechowywać w szczelnym naczyniu w lodówce.
Kto lubi ostrzejszy smak buraczków to doda do nich łyżkę lub dwie tartego chrzanu i będzie miał prawie ćwikłę:)
"Burak pobudza apetyt, jest odświeżający i łatwostrawny. W leczeniu naturalistycznym jest stosowany na anemie, demineralizację organizmu, nerwicę, grypę, nowotwory, przeciw zapaleniu nerwów i wątroby.
Utarty burak gotowany z tartym chrzanem z dodatkiem kminku czyli ĆWIKŁA, poprawia prace wątroby, odkwasza, ułatwia trawienie różnych mięs.
Burak zawiera środki hormonalne i stymulatory biogenne podobne do estrogenów. Jest zasadotwórczy. Działanie odkwaszające na organizm jest niezależne od tego , w jakiej spożywamy go formie. Nawet na słodko zachowuje te właściwości. Ma dużą wartość biologiczna ze względu na zawartość biopierwiastków promieniotwórczych ( rubid i cynk). Najlepiej jeść je na surowo." -Apteka natury- J. Górnicka
Ja zamieściłam też sposób na przyrządzenie buraczków w wersji -SURÓWKA OCZYSZCZAJĄCA KREW.
"Burak pobudza apetyt, jest odświeżający i łatwostrawny. W leczeniu naturalistycznym jest stosowany na anemie, demineralizację organizmu, nerwicę, grypę, nowotwory, przeciw zapaleniu nerwów i wątroby.
Utarty burak gotowany z tartym chrzanem z dodatkiem kminku czyli ĆWIKŁA, poprawia prace wątroby, odkwasza, ułatwia trawienie różnych mięs.
Burak zawiera środki hormonalne i stymulatory biogenne podobne do estrogenów. Jest zasadotwórczy. Działanie odkwaszające na organizm jest niezależne od tego , w jakiej spożywamy go formie. Nawet na słodko zachowuje te właściwości. Ma dużą wartość biologiczna ze względu na zawartość biopierwiastków promieniotwórczych ( rubid i cynk). Najlepiej jeść je na surowo." -Apteka natury- J. Górnicka
Ja zamieściłam też sposób na przyrządzenie buraczków w wersji -SURÓWKA OCZYSZCZAJĄCA KREW.
Mniam, mniam.. Uwielbiam buraczki :3
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam do mnie! ♥
http://ptakmarzen.blogspot.com/ - komentuj, obserwuj, czytaj ♥
Jakos mam problem z wejściem na Twój blog, ale jeszcze spróbuje:)
Usuńuwielbiam buraczki ! <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam buraczki!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Ja też, choc część mojej rodzinki kręci nosem jak sa zbyt często.
Usuńburaczki tak, ale jak dla mnie to bez octu, tylko cytryna i z dodatkiem jabłka Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNajsmaczniejszy:) i najzdrowszy taki.
Usuń