piątek, 30 listopada 2012

Żeberka w pomarańczach




Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym "Tiny"

Składniki :

  • około 1 - 1 i 1/2 kg żeberek w miarę chudych i z młodej świnki( starsze będą długo się piekły )
  • 2 pomarańcze
  •  1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 słoik dżemu pomarańczowego - ja takiego nie znalazłam , miałam brzoskwiniowy
  • 1 szklanka ostrego keczupu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, olej, pieprz

Przygotowanie :
  1. Żeberka umyć i podzielić na kawałki
  2. Obraną cebulę pokroić w kosteczkę
  3. Tymianek umyć, osuszyć i drobno pokroić
  4. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę
  5. W garnku rozgrzać tłuszcz wrzucić cebulę , czosnek, usmażyć na szklisto
  6. Dodać do tego dżem, keczup i tymianek, doprowadzić do wrzenia, po chwili zdjąć z ognia
  7. Na patelni rozgrzać olej , usmażyć na nim oprószone solą, pieprzem i mąką -żeberka 
  8. Włożyć usmażone żeberka do wcześniej przygotowanej marynaty, po  przestudzeniu wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce
  9. Następnego dnia, pomarańcze polać wrzątkiem , obrać i pokroić w plasterki
  10. Żeberka wyjąć z marynaty i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przekładać plasterki pomarańcza pomiędzy mięso
  11. Foremkę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na co najmniej 90 min. Moje mięso piekłam ponad godzinę :) 
  12. Najlepiej sprawdzać ostrożnie kruchość mięsa po tym czasie, a 15 min. przed końcem pieczenia zdjąć folię , by żeberka przyrumieniły się smacznie
  13. Ja podawałam żeberka z zielona sałatą w jogurcie.





15 komentarzy:

  1. Ciekawie i na pewno smacznie:)
    Zapraszam na konkurs z firmą PRYMAT na danie świąteczne : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :)Ja się powoli przekonuj do tego typu połączeń i nawet ostatnio myślałam o mięsku z pomarańczami :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. O, takiej wersji nie znałam, interesujące!

    OdpowiedzUsuń
  4. nice delicious food, checkout my blog at
    http://sa-sports99.blogspot.com/2012/10/athletics-sa.html
    feel free to leave a comment

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna wersja żeberek.
    Cytrusy i mięso smacznie się komponują.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale zgłodniałam !
    Spróbuję i dam znać jak mi wyszło :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm, pyszne! zrobiłabym na grillu, coś jak te http://www.zgrilla.pl/pomidorowe-zeberka-z-grilla/ pomarańczowe muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...