Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym "Tiny"
Składniki :
- około 1 - 1 i 1/2 kg żeberek w miarę chudych i z młodej świnki( starsze będą długo się piekły )
- 2 pomarańcze
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 słoik dżemu pomarańczowego - ja takiego nie znalazłam , miałam brzoskwiniowy
- 1 szklanka ostrego keczupu
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, olej, pieprz
Przygotowanie :
- Żeberka umyć i podzielić na kawałki
- Obraną cebulę pokroić w kosteczkę
- Tymianek umyć, osuszyć i drobno pokroić
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę
- W garnku rozgrzać tłuszcz wrzucić cebulę , czosnek, usmażyć na szklisto
- Dodać do tego dżem, keczup i tymianek, doprowadzić do wrzenia, po chwili zdjąć z ognia
- Na patelni rozgrzać olej , usmażyć na nim oprószone solą, pieprzem i mąką -żeberka
- Włożyć usmażone żeberka do wcześniej przygotowanej marynaty, po przestudzeniu wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce
- Następnego dnia, pomarańcze polać wrzątkiem , obrać i pokroić w plasterki
- Żeberka wyjąć z marynaty i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przekładać plasterki pomarańcza pomiędzy mięso
- Foremkę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na co najmniej 90 min. Moje mięso piekłam ponad godzinę :)
- Najlepiej sprawdzać ostrożnie kruchość mięsa po tym czasie, a 15 min. przed końcem pieczenia zdjąć folię , by żeberka przyrumieniły się smacznie
- Ja podawałam żeberka z zielona sałatą w jogurcie.
Kulinarna rozpusta ;)
OdpowiedzUsuńCiekawie i na pewno smacznie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs z firmą PRYMAT na danie świąteczne : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html
Dziękuję!
UsuńWygląda pysznie :)Ja się powoli przekonuj do tego typu połączeń i nawet ostatnio myślałam o mięsku z pomarańczami :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWarto spróbować:)
UsuńO, takiej wersji nie znałam, interesujące!
OdpowiedzUsuń... i smaczna!
Usuńnice delicious food, checkout my blog at
OdpowiedzUsuńhttp://sa-sports99.blogspot.com/2012/10/athletics-sa.html
feel free to leave a comment
Połączenie bomba...lubie takie:-)
OdpowiedzUsuńJa też.
UsuńPyszna wersja żeberek.
OdpowiedzUsuńCytrusy i mięso smacznie się komponują.
Ale zgłodniałam !
OdpowiedzUsuńSpróbuję i dam znać jak mi wyszło :D
Ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńInteresujący przepis :)
OdpowiedzUsuńmmmm, pyszne! zrobiłabym na grillu, coś jak te http://www.zgrilla.pl/pomidorowe-zeberka-z-grilla/ pomarańczowe muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuń