Składniki na farsz:
- około 20 dag mięsa drobiowego, ugotowanego-może być inne
- 10-15 dag ugotowanej kapusty -najlepiej kiszonej
- mała cebula
- pieprz, sól, estragon, bazylia
- kilka kropel maggi
- jajko
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- lyżka oliwy
- sól
- woda
- Do miseczki wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę oraz wbijamy jajko - wyrabiamy łyżką
- Dolewamy do tego olej, mieszamy, dajemy 2 płaskie łyżeczki soli
- Wlewamy stopniowo szklankę ciepłej wody i ciągle mieszamy
- Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami
- Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy
- Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy
- Wałkujemy cienkie okrągłe placki z których będziemy wykrawać małe okrągłe placuszki na pierogi
- Na każdy placuszek kładziemy farsz i zaciskamy tak by brzegi dobrze się skleiły
- Samo lepienie pierogów wygląda jak na zdjęciu ( przyrządem wykrawam placuszek , kładę go na wierzchu, układam farsz i sklejam zaciskając )
- Gotujemy w posolonym wrzątku około 5 min. od wypłynięcia
- Mięso które użyłam do farszu pochodziło z rosołu, zmieliłam je
- Kapusta też była wcześniej ugotowana- miałam kilka łyżek postnego bigosu, który podrobiłam i dodałam do mięsa
- Masę wymieszałam oraz dodałam pieprz i zioła oraz maggi, przesmażoną cebulę i odrobinę soli (podgrzewałam chwilę - wtedy składniki lepiej się połączą), dodałam roztrzepane wcześniej jajko i ponownie wszystko wymieszałam (uważać by farsz nie był zbyt gorący, bo jajko by się "ścięło")
- To był mój farsz do pierogów.
Uwielbiam pierogi z mięsem i kapustą - to moje ulubione:)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne!!! Uwielbiam domowe pierogi :)
OdpowiedzUsuńAleż mi smaczku narobiłaś! Uwielbiam pierogi, pod każdą postacią i z każdym nadzieniem ;)
OdpowiedzUsuńMiłego dzionka ;)
Klasyka nigdy się nie znudzi:)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak dobre pierożki:)
OdpowiedzUsuńWiolko Te- wiesz po prostu co dobre:)
OdpowiedzUsuńannaz- oj, były pyszniutkie.
Tanika i Wojtas- a ja przyznam,że takie z białym serem lubie najbardziej:)
Nemi- to prawda:)
Wszystkich serdecznie pozdrawiam i dziękuje za komentarze:)
Ja też robię z mięsem drobiowym, są delikatniejsze i dzieci chyba je bardziej lubią. Pychota! i do tego podsmażane koniecznie!
OdpowiedzUsuńmniam :) a ja się zastanawiałam co jutro na obiad zrobić ;p teraz już wiem ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie http://rekodzielosandra.blogspot.com/
ale mi zrobiłaś smaka na pierożki :D
OdpowiedzUsuń