Składniki :
- 1 mała kapusta -wystarczy, by po rozdrobnieniu były 4 szklanki kapusty
- 1 średnia cebula, marchew
- płaska łyżeczka pieprzu mielonego, prawdziwego
- płaska łyżeczka soli
- jogurt
- 1/4 szklanki majonezu
- 1 łyżka octu winnego- ja użyłam jabłkowego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Kapustę rozdrobnić
- Cebulę, marchew obrać i cebulę drobno pokroić, a marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- Dodać do kapusty i wymieszać
- W garnuszku połączyć wszystkie pozostałe składniki i polać nim wymieszane warzywa
- Jeśli jeszcze po wymieszaniu czegoś nam brakuje to zdać się na swój smak i doprawić po swojemu :)
- Dla mnie najlepszy smak osiąga następnego dnia po przygotowaniu.
dobry wybór, wczoraj akurat się nią zajadałam:)
OdpowiedzUsuńMój mąż taką surówkę może jeść i jeść, bardzo lubi.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą sałatkę:)
OdpowiedzUsuńJustyno Bąk- wiesz co dobre:)
OdpowiedzUsuńAgo- moi domownicy tez ją uwielbiają:)
Helen- my też, pozdrawiam wszystkich zaglądających do mnie:)
Ja też ja robię bardzo często. Nie dość, że smaczna, to jeszcze bardzo tania :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wolę domowe sałatki:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz zjadłam surówkę collesław w jakimś fast foodzie kilka lat temu, o ile dobrze pamiętam było to KFC i zraziłam się do niej, bo mi nie smakowała. Kiedyś zrobiła ją moja mama i nalegała, żebym jednak spróbowała - tak zrobiłam i jestem jej wierną fanką, ale w wydaniu domowym, a nie kupowanym i to jeszcze w fast foodzie :P
OdpowiedzUsuńjustka2712- a to ważny argument, cena :)
OdpowiedzUsuńNemi- i tak trzymaj, tylko domowe sałatki są zdrowe
Wiolka Te- taka zrobiona przez siebie najlepsza, racja!
Robię podobnie, tylko dodaję kukurydzę z puchy:) Jak dla mnie palce lizać. O wiele lepsza niż sklepowa, a i w kieszeni faktycznie więcej zostaje:)
OdpowiedzUsuńA to ciekawa podpowiedź, a ja dodałabym mrożoną, ugotowaną kukurydzę , pozdrawiam:)
Usuńmoja ulubiona sałatka:) robię ją bardzoooo często
OdpowiedzUsuńJa trochę za rzadko:)
Usuń