niedziela, 29 września 2013

Ciasto z musem dyniowo-gruszkowym




Składniki :
  • 25 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12,5 dag masła
  • 4 łyżeczki cukru
  • 100 ml mleka
  • 2 duże słodkie jabłka, 5 łyżek musu dyniowo - gruszkowego, ewentualnie sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
  1. Żółtka utarłam z cukrem, dodałam masło i dalej ucierałam
  2. Dosypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie utarłam
  3. Wyłożyłam 3/4 ciasta na wysmarowaną blaszkę, nakułam ciasto i wstawiłam do lodówki na 30 min
  4. Obrane jabłka pokroiłam na drobno i przesmażyłam z 3 łyżkami wody, gdy już zostały przesmażone dodałam do nich mus, wymieszałam 
  5. Nagrzałam piekarnik do 190 stopni C, schłodzone ciasto piekłam 15 min.
  6. Pozostawioną 1/4 ciasta wymieszałam ze 100 ml mleka (tylko 100 ml ! ciasto przybrało konsystencję ciasta naleśnikowego )
  7. Po 15 min.pieczenia nałożyłam mus owocowy i polałam go ciastem rozmieszanym z mlekiem
  8. Piekłam nadal, przez około 40 min.
Do upieczenia ciasta skłonił mnie apetyczny przepis jaki znalazłam u Amber na blogu www.kuchennymi drzwiami.pl.
Jej ciasto było z jabłkami, a ja wyeksperymentowałam z musem dyniowo - gruszkowym, który niedawno przygotowałam. Ja dołożyłam do tego musu jeszcze utarte jabłka, uzyskałam  kwaskowy smak. Jeśli mamy jabłka słodkie to można dodać sok z cytryny.
  

16 komentarzy:

  1. wyobrażam sobie, jak super smakuje, szczególnie podane na takim uroczym talerzyku i z tą łyżeczką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za dynią samą w sobie, ale ciasto wygląda apetycznie =)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel- dziękuję:)
      Paulino - czasem można odmienić smaki:)
      Anullo- racja:)
      Paulino- owszem, smaczne ciasto:)

      Usuń
  3. typowe jesienne ciacho:) dynię dziś na obiad robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudne połączenie smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale fajne ciacho:)
    z pewnością pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenko -połączenie smaków i kolorów :)
      Ivka- dziękuję!
      Panna Malwinna- o tak pod wieloma postaciami króluje dynia:)
      Shefowa- udało się Amber, mnie tez, to na pewno i Tobie wyjdzie super:)tego życzę.

      Usuń
  6. Widzę, że zagościła już u Ciebie dynia. Jakie smaczne połączenie :)

    Pozdrawiam ciepło,
    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie coś takiego chodziło mi po głowie - taka konsystencja musu na kruchym cieście :) zaraz zrobię i dam znać jak wyszło :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie mi się rzuciło w oczy - 125 dag masła o.O 1250 g ? chyba mała pomyłka :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Shefowa - masz racje brakowało przecinka i wszystko straciło sens, dzięki i pozdrawiam:)

      Usuń
  9. dynia, gruszki-wow, połączenie kuszące :) z chęcią bym spróbowała, może skuszę się na weekendzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Salvador Dali- polecam:)
      Shefowa -najważniejsze, ze dało się uratować i ciasto wyszło ok, pozdrawiam:)

      Usuń
  10. Zrobiłam i jest pyszne :) trochę się zakręciłam z musem, bo zrobiłam po swojemu (konsystencja taka gęsta, ale jednak płynna) i dopiero przed samym wylaniem musu na ciasto rzuciłam okiem na konsystencję Twojego musu. Wielkie OPS i lekka panika ;> bo nie wiedziałam jak mój mus utrzyma się przy krojeniu. Wbiłam do niego roztrzepane jajko i się udało, nie rozlewa się po blaszce. Połączenie smaków naprawdę pyszne - dynia, gruszka, jabłko... wszystko do siebie pasuje :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Dynia i gruszki razem, pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...