Składniki :
- 25 dag mąki
- 4 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12,5 dag masła
- 4 łyżeczki cukru
- 100 ml mleka
- 2 duże słodkie jabłka, 5 łyżek musu dyniowo - gruszkowego, ewentualnie sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- Żółtka utarłam z cukrem, dodałam masło i dalej ucierałam
- Dosypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie utarłam
- Wyłożyłam 3/4 ciasta na wysmarowaną blaszkę, nakułam ciasto i wstawiłam do lodówki na 30 min
- Obrane jabłka pokroiłam na drobno i przesmażyłam z 3 łyżkami wody, gdy już zostały przesmażone dodałam do nich mus, wymieszałam
- Nagrzałam piekarnik do 190 stopni C, schłodzone ciasto piekłam 15 min.
- Pozostawioną 1/4 ciasta wymieszałam ze 100 ml mleka (tylko 100 ml ! ciasto przybrało konsystencję ciasta naleśnikowego )
- Po 15 min.pieczenia nałożyłam mus owocowy i polałam go ciastem rozmieszanym z mlekiem
- Piekłam nadal, przez około 40 min.
Do upieczenia ciasta skłonił mnie apetyczny przepis jaki znalazłam u Amber na blogu www.kuchennymi drzwiami.pl.
Jej ciasto było z jabłkami, a ja wyeksperymentowałam z musem dyniowo - gruszkowym, który niedawno przygotowałam. Ja dołożyłam do tego musu jeszcze utarte jabłka, uzyskałam kwaskowy smak. Jeśli mamy jabłka słodkie to można dodać sok z cytryny.
Jej ciasto było z jabłkami, a ja wyeksperymentowałam z musem dyniowo - gruszkowym, który niedawno przygotowałam. Ja dołożyłam do tego musu jeszcze utarte jabłka, uzyskałam kwaskowy smak. Jeśli mamy jabłka słodkie to można dodać sok z cytryny.
wyobrażam sobie, jak super smakuje, szczególnie podane na takim uroczym talerzyku i z tą łyżeczką:)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za dynią samą w sobie, ale ciasto wygląda apetycznie =)
OdpowiedzUsuńKarmel- dziękuję:)
UsuńPaulino - czasem można odmienić smaki:)
Anullo- racja:)
Paulino- owszem, smaczne ciasto:)
typowe jesienne ciacho:) dynię dziś na obiad robiłam:)
OdpowiedzUsuńAle cudne połączenie smaków ;)
OdpowiedzUsuńale fajne ciacho:)
OdpowiedzUsuńz pewnością pyszne!
Antenko -połączenie smaków i kolorów :)
UsuńIvka- dziękuję!
Panna Malwinna- o tak pod wieloma postaciami króluje dynia:)
Shefowa- udało się Amber, mnie tez, to na pewno i Tobie wyjdzie super:)tego życzę.
Pyszne jesienne ciasto!
OdpowiedzUsuńWidzę, że zagościła już u Ciebie dynia. Jakie smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło,
Malwinna
Właśnie coś takiego chodziło mi po głowie - taka konsystencja musu na kruchym cieście :) zaraz zrobię i dam znać jak wyszło :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwłaśnie mi się rzuciło w oczy - 125 dag masła o.O 1250 g ? chyba mała pomyłka :))
OdpowiedzUsuńShefowa - masz racje brakowało przecinka i wszystko straciło sens, dzięki i pozdrawiam:)
Usuńdynia, gruszki-wow, połączenie kuszące :) z chęcią bym spróbowała, może skuszę się na weekendzie :)
OdpowiedzUsuńSalvador Dali- polecam:)
UsuńShefowa -najważniejsze, ze dało się uratować i ciasto wyszło ok, pozdrawiam:)
Zrobiłam i jest pyszne :) trochę się zakręciłam z musem, bo zrobiłam po swojemu (konsystencja taka gęsta, ale jednak płynna) i dopiero przed samym wylaniem musu na ciasto rzuciłam okiem na konsystencję Twojego musu. Wielkie OPS i lekka panika ;> bo nie wiedziałam jak mój mus utrzyma się przy krojeniu. Wbiłam do niego roztrzepane jajko i się udało, nie rozlewa się po blaszce. Połączenie smaków naprawdę pyszne - dynia, gruszka, jabłko... wszystko do siebie pasuje :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDynia i gruszki razem, pycha :)
OdpowiedzUsuń