Składniki :
- boczek surowy około 1 kg
- kilka ziaren jałowca
- papryka ostra, pieprz kolorowy świeżo mielony
- 5 ząbków czosnku, kilka goździków
- sól, oregano
To kolejna wersja pieczonego mięsa do chleba.
Ciągle poszukuję nowych smaków i dlatego często pojawiają się wpisy z tych eksperymentów.
Uważam, że warto samemu przyrządzać takie smakołyki, bo te kupne zaskakują mnie swoim składem i smakiem :(
Przygotowanie : - W małym naczyniu wymieszać pieprz, paprykę, utłuczone ziarna jałowca, zmiażdżone ząbki czosnku, oregano, zalać olejem i wymieszać dokładnie
- Mięso umyć i posmarować mieszanką, włożyć do rękawa, wbić kilka goździków w mięso, nakłuć całe mięso szpikulcem, pozostawić w chłodzie do dnia następnego
- Nazajutrz posypać solą, zamknąć rękaw ( zrobić w nim igłą kilka dziurek) i piec
- Mój boczek piekłam ponad godzinę, wpierw w temp. 200 stopni C - około 40 min, potem w temp. 180 stopniach C. Pod koniec pieczenia ostrożnie rozcięłam folię i boczek apetycznie się zarumienił :)
ale zdjęcia! aż ślinka leci! kocham boczuś w każdej postaci
OdpowiedzUsuńWspaniały,smakowity!
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie...
musi być świetny, wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńmniam ale apetyczny:) znakomicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńO! boczku jeszcze nie piekłam w folii.
OdpowiedzUsuńWłąśnie u mnie się piecze ale w prodiżu i nie w folii ale żywność pieczona w folii to u nas często się stosuje ale raczej udka z kurczaka i szynkę buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńFaktcznie smakowicie wygląda ten boczek, mniammm... Fotka zaprasza, aby wypróbować...koniecznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNapiszę tak: Boczek wyszedł mi rewelacyjne, pyszny, soczysty, aromatyczny, ale jest jeden problem... Został pochłoniety na gorąco przez moje domowe "Jamochłony" i do chlebka na jutro nie zostało nic. Pozdrawiam i dziękuję za przepis. Aloha
OdpowiedzUsuńWspaniały ten boczek... Moi domownicy byliby zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Przepadam za boczkiem!
OdpowiedzUsuńzapamiętuje przepis:) muszę spróbować bo uwielbiam boczek
OdpowiedzUsuń