wtorek, 18 marca 2014

Pierogi ziemniaczane z pieczarkami


Składniki na ciasto :
  • 25 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
Składniki na farsz :

  • 4 spore pieczarki
  • 1 cebula, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie farszu :
  1. Pieczarki i cebulę pokroić drobno, przesmażyć na tłuszczu, dodając sól i pieprz do smaku

Przygotowanie pierogów:
  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich jajko, mąkę i przyprawy, wyrobić jak na kopytka, ale moje ciasto było trochę luźniejsze niż na kopytka
  2. Ciasto rozwałkować cienko i wykroić krążki o średnicy  5- 8 cm, ja odkrawałam po kawałku i rozgniatałam ręką na okrągłe placuszki
  3. Rozłożyć na nich wystudzony farsz, sklejać brzegi 
  4. Umoczyć w rozmąconym jajku, potem w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, ja o tym zapomniałam, ale pierogi też były smaczne i wyglądały apetycznie 
  5. Podawać gorące z sałatami, u mnie z czerwonym barszczykiem, polane tłuszczem z cebulką.
Inspiracja "Przekąski i przystawki"



25 komentarzy:

  1. Prezentują się bardzo apetycznie:) Pierogów ziemniaczanych jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiadają się świetnie, muszę je zrobić! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pierogi ale takich jeszcze nie jadłam/robiłam :) Wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierożków z takiego ciasta jeszcze nie jadłam ;
    bardzo fajny pomysł i pierożki tak pięknie się prezentują, że konieczne muszę się skusić...... :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ smakowicie wyglądają! Wow! Chętnie bym zjadła takich, z takim farszem nie jadłam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam podsmażone pierożki :)
    Ja dziś zrobiłam jablecznik z kruszonką :D :))

    Zapraszam do mnie na nowy post i na candy :
    http://lesia-rekodzielo.blogspot.com
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietnie wygladaja te pierozki. Robilam kiedys podobne i bardzo nam smakowaly. Chyba czas przygotowac je ponownie :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  8. o kurczę, ale bym zjadła:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne!
    I ciasto, i nadzienie.
    Smakuję...

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pysznie to zrobiłaś. Chętnie spróbuję zrobić, bo narobiłaś mi smaku na te pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nie słyszałam jeszcze o takich pierogach, ale dla mnie-super! Tak cudownie zrumienione i ten farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam pierożki pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pireogów ziemniaczanych jeszcze nie jadłam. Potrawa niedroga, a smaczna, to ważne.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pierożki wprost kocham, ale niestety nie potrafię robic. Za każdym razem, gdy pomyślę sobie, że moze sprobuję jednak - odstrasza mnie ogrom pracy i to klejenie, które zupelnie mi nie wychodzi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio, przy tych pierogach jest minimum pracy, spróbuj, zapewniam, że udadzą sie i będziesz zdziwiona, że robi się je tak łatwo :)
      pozdrawiam !

      Usuń
  15. No nie wiem jak to powiedzieć, ale melduję się u Ciebie na obiedzie. Takie pierogi to po prostu marzenie, już się zbieram ;).

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie fajne są te pierożki. Takich jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ziemniaczanych jeszcze nigdy nie próbowałam ;) prezentują się bardzo smacznie :))

    OdpowiedzUsuń
  18. o mamo jak pięknie wyglądają, aż mi ślinka pomoczyła podłogę!:) chętnie bym wypróbowała nową wersję ciasta z ziemniakami:)

    OdpowiedzUsuń
  19. ziemniaczanych nigdy nie jadłam, ale zapowiadają się wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  20. Pychotki mniam mniam dziękuje buziaczki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  21. Jessu, apetyczne?! To wprost wyskakuje z ekranu, żeby mnie dręczyć świadomością, że nikt mi takich pyszności nie poda...

    OdpowiedzUsuń
  22. Kobieto!!! głodna się zrobiłam niezmiernie po przeczytaniu, a jeszcze bardziej po obejrzeniu! jak można tak ludzi katować, co??? Na szczęście za godzinę już w domu będę, a tam pyszna zupa jarzynowa na mnie czeka... No tak, ale wracając do meritum - bardzo smakowity przepis, wart zapamiętania i wykonania w wolnym czasie, może w sobotę? kto wie... pozdrawiam ciepło i smacznie :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...