niedziela, 16 marca 2014

Suchary

Składniki :
  • 1/2 kg mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 12 i 1/2 dag masła
  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia



Przygotowanie :
  1. Masło utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo jajka - ucierać
  2. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy jajecznej - utrzeć
  3. Na końcu wlać mleko i dokładnie ciasto wyrobić
  4. Przełożyłam do 2 natłuszczonych foremek o wymiarach 25 x 11 cm, piekłam około 40 min. w temp. 16--200 stopni C. Wyszło 35 sucharków.
Następnego dnia pokroiłam na cienkie kawałki i suszyłam w temp. około 80 stopni , aż ciasteczka stały się suche. Do puszki przełożyłam dopiero po przestudzeniu. 
To będzie taki mój postny,"żelazny " ciasteczkowy zapas...


Przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i ciasteczka" - Jan Czernikowski

17 komentarzy:

  1. Takich ciasteczek jeszcze nie jadłam, ale przepis wydaje się prosty. Wypróbuję na pewno, przesyłam serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam prośbę, czy nie zechciałabyś zamiescić jakiegoś ciekawego przepisu na makaron z czymś tam. Wiesz, takie szybkie danie, gdy czasu brak. Czekam i z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Super:) Zupełnie jak te ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczorajszy deser był pyszny ale sucharki Uleńko też zrobię bo je uwielbiam - dobrze cię tutaj spotkałąm dziękuję i ślę buziaki Marii

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie wykonane, ale przekąska nie dla mnie nei przepadam za sucharami :D

    http://lesia-rekodzielo.blogspot.com - zapraszam na candy ! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz widzę przepis na sucharki. Super! Zapisuję do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł na domowe sucharki:D

    OdpowiedzUsuń
  8. pierwszy raz widzę taki przepis:) bardzo mi się podoba:) super sprawa na nagły apetyt:)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajne , chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super:) ! Takie suchary zawsze warto mieć w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają jak te sklepowe, haha, bajer! takie rzeczy w domu robić ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie suchary... idealne do dżemu ;)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja uwielbiam sucharki. Ostatnio sporo ich jadłam, a mają one różne dziwne składniki. Super przepis ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy napewno to taka temperatura 280stopni? Pieklam i niestety dol i gora spalone :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. W przepisie nie była podana temp. ale takie ciasto powinno być pieczone w przedziale temp. 160-200 *C w zależności od rodzaju piekarnika.
      Dziękuje za zwrócenie uwagi, pozdrawiam i przykro mi :(

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...