Składniki :
- 1/2 kg mąki
- 6 łyżek cukru
- 12 i 1/2 dag masła
- 3 jajka
- pół szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masło utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo jajka - ucierać
- Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy jajecznej - utrzeć
- Na końcu wlać mleko i dokładnie ciasto wyrobić
- Przełożyłam do 2 natłuszczonych foremek o wymiarach 25 x 11 cm, piekłam około 40 min. w temp. 16--200 stopni C. Wyszło 35 sucharków.
Następnego dnia pokroiłam na cienkie kawałki i suszyłam w temp. około 80 stopni , aż ciasteczka stały się suche. Do puszki przełożyłam dopiero po przestudzeniu.
bardzo apetyczne sucharki :-)
OdpowiedzUsuńTakich ciasteczek jeszcze nie jadłam, ale przepis wydaje się prosty. Wypróbuję na pewno, przesyłam serdeczności
OdpowiedzUsuńMam prośbę, czy nie zechciałabyś zamiescić jakiegoś ciekawego przepisu na makaron z czymś tam. Wiesz, takie szybkie danie, gdy czasu brak. Czekam i z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńSuper:) Zupełnie jak te ze sklepu.
OdpowiedzUsuńWczorajszy deser był pyszny ale sucharki Uleńko też zrobię bo je uwielbiam - dobrze cię tutaj spotkałąm dziękuję i ślę buziaki Marii
OdpowiedzUsuńfajnie wykonane, ale przekąska nie dla mnie nei przepadam za sucharami :D
OdpowiedzUsuńhttp://lesia-rekodzielo.blogspot.com - zapraszam na candy ! :D
Pierwszy raz widzę przepis na sucharki. Super! Zapisuję do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na domowe sucharki:D
OdpowiedzUsuńpierwszy raz widzę taki przepis:) bardzo mi się podoba:) super sprawa na nagły apetyt:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne , chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńSuper:) ! Takie suchary zawsze warto mieć w kuchni :)
OdpowiedzUsuńwyglądają jak te sklepowe, haha, bajer! takie rzeczy w domu robić ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie suchary... idealne do dżemu ;)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Ja uwielbiam sucharki. Ostatnio sporo ich jadłam, a mają one różne dziwne składniki. Super przepis ! ;)
OdpowiedzUsuńCzy napewno to taka temperatura 280stopni? Pieklam i niestety dol i gora spalone :(
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńW przepisie nie była podana temp. ale takie ciasto powinno być pieczone w przedziale temp. 160-200 *C w zależności od rodzaju piekarnika.
UsuńDziękuje za zwrócenie uwagi, pozdrawiam i przykro mi :(