Składniki :
- 2 łyżki zakwasu pszennego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 letniej wody
Przygotowanie :
- Wszystkie składniki połącz i pozostaw na 8 - 12 godz. w ciepłym miejscu
- Zrobić próbę - zakwas jest gotowy, gdy łyżeczka pobranego zaczynu utrzymuje się na powierzchni wody
Przygotuj ziemniaki :
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 łyżki posiekanego najlepiej świeżego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Ziemniaki umyj, pokrój w kostkę ( ja obrałam ), włóż do miski, polej oliwą, posyp rozmarynem i solą.
Przemieszaj i rozsyp na blachę do pieczenia. Piecz przez 20 min. w temp. 200 stopni C, potem przemieszaj i dopiekaj przez następne 20 min. na złoty kolor. Wtedy dodałam czosnek, ale uważać by za bardzo się nie upiekł. Przestudź ( ja przetarłam ziemniaki i czosnek przez praskę, choć według przepisu wystarczyło dodać pokrojone w kostkę ).
Po 8- 12 godz. przygotuj ciasto właściwe :
Składniki :
- 600 g mąki chlebowej
- 1 i 1/4 szklanka wody
- cały zaczyn ( minus 2 łyżki na następne pieczenie)
- 1 łyżka soli
- całe ziemniaki + 3 ząbki czosnku ( w przepisie oryginalnym czosnku nie było)
Przygotowanie ;
- Do miski wlej wodę, dodaj zaczyn, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 20-40 min.przykryte ściereczką
- Po tym czasie dodaj sól i wyrabiaj ręcznie rozciągają i składając je w misce przez około 6 min. lub przez około 3 min. mikserem na pierwszej prędkości i 3 min. na drugiej prędkości. Dodaj wystudzone ziemniaki i wrób je już ręcznie do ciasta.
- Miskę przykryj ściereczką i odstaw ją na 2 godz. składając je 3-krotnie w odstępach co 30 min.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i uformuj bochenek, pozostaw na 20 min
- Po tym czasie oprósz ciasto mąką , uformuj bochenek ponownie i przełóż do koszyczka ze ściereczką oprószoną mąką, włóż koszyczek do torby foliowej i pozostaw na 8-12 godz. w lodówce
- Wyrośnięty bochenek wyrzuć na deskę, natnij i piecz w piekarniku naparowanym, nagrzanym do 220 stopni C przez 40 min. Po 20 min. uchyl drzwiczki piekarnika, by uwolnić parę.
- Wstawiając chleb- przykryj go, a po 20 min. zdejmij pokrywkę. Chleb pieczemy na głęboko brązowy kolor.
Chleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy lub w garnku żeliwnym.
Cały proces przygotowania chleba jest dość długi, ale jego smak wynagradza te trudy :)
To smak prawdziwego CHLEBA. Lekko przestudzony był najsmaczniejszy.
Przepis pochodzi stąd
Pieczenia chleba podjęłam się na wyzwanie Amber.
Chleb piekłam w naczyniu żaroodpornym o średnicy 26 cm.
Cały proces przygotowania chleba jest dość długi, ale jego smak wynagradza te trudy :)
To smak prawdziwego CHLEBA. Lekko przestudzony był najsmaczniejszy.
Przepis pochodzi stąd
Pieczenia chleba podjęłam się na wyzwanie Amber.
Chleb piekłam w naczyniu żaroodpornym o średnicy 26 cm.
Majowa chlebowa Drużyna:
Aciri http://bajkorada.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Alutka http://nieladmalutki.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Ania http://tosmakuje.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html
Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i-rozmarynem-majowa-piekarnia/
Asia http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi_14.html
Beata http://staregary.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Bożenka http://www.smakowekubki.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Danusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Dorota http://ugotujmyto.pl/chleb-ziemniakami-pieczonymi-rozmarynem/
Ela http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2014/05/chleb-z-ziemniakami-i-zioami-w-majowej.html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-i-chleb-z-pieczonymi.html
Magda http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html
Marcin http://grahamka.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Margothttp://kuchniaalicji.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html
Małgosia http://akacjowyblog.blogspot.com/2014/05/w-majowej-piekarni.html
Mimbla http://ruskieraz.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html
Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html#more
Urszula http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Bardzo ciekawy przepis. Uwielbiam pracę z drożdżowym , a już szczególnie domowe pieczywo pachnące w całym domu. Chętnie spróbuję, bo jestem ciekwa smaku. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAga, próbuj, ten jest na zakwasie i też pięknie wyrósł, jak na drożdżach, pozdrawiam :)
UsuńPrzepysznie wyszedł! Bardzo chrupiąco :))
OdpowiedzUsuńTaki domowy jest najlepszy.
OdpowiedzUsuńJa się zbieram i zbieram aby upiec...
Pychotka z chleba uwielbiam smaczne jedzenie.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJuż dwa razy próbowałam upiec własny chleb i za każdym razem nie kończyło się to sukcesem. Podejrzewam, że po prostu nie zachowałam odpowiednich proporcji i dodałam za dużo ziaren, pewnie był za ciężki :(
OdpowiedzUsuńTen chleb jest na zakwasie, który można samemu wyhodować, w trakcie robienia ciasta chlebowego trzeba ściśle przestrzegać receptury. Ja mam wagę i jestem skrupulatna przy ważeniu poszczególnych składników. Nie zrażaj się i próbuj, powodzenia !
UsuńZacznij od takich z drożdżami, a potem przyjdzie czas na te trudniejsze :)
Piękna brązowa skórka, super Ci wyszedł:) aż chce się zjeść tę kromkę:)
OdpowiedzUsuńTaki chlebek to coś pięknego !!! Wygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny ten chleb! Jestem ciekawa tych ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
W oryginalnym przepisie ziemniaki wrabiamy w ciasto w kawałkach, przez to są bardzo duże ziemniaczane" oczka". Moje dzięki ziemniakom w całym cieście było fajnie wilgotne :)
UsuńMusi być pyszny! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! A wiesz może jak w prosty sposób zrobić samemu zakwas pszenny lub jakikolwiek, który można wykorzystać w Twoim przepisie?:) Nie mam możliwości kupienia, a bardzo chętnie bym zrobiła taki chleb.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!:)
wpisz u mnie wyszukiwarkę- chleb na zakwasie- krok po kroku. Postępuj według wskazówek.
UsuńJak zrobisz zakwas żytni, który używamy częściej do wypieków chleba ( bo jest trwalszy) to masz już pół roboty.
Ja jeśli jest potrzeba przerabiam żytni na pszenny. Do kilku łyżek żytniego zakwasu dosypuje mąki pszennej i hoduje go przez 3-4 dni. Nie wiem czy tak jest profesjonalnie, ale chlebek rośnie :) Dużo o wypieku chleba wie Dana z Leśnego zakątka, pozdrawiam i powodzenia !
ależ bombowy!
OdpowiedzUsuńZachwyciła mnie jego skórka.. potem miąższ... wszystko! :D
Domowy, najlepszy!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Taki chlebek z dodatkiem ziemniaków to marzy mi się od dawna, ale wychodzi na to, że jeszcze długo będę musiała poczekać nim go upiekę - jak się ma teścia piekarza, który dziennie dostarcza nam świeże pieczywo to tak jest :)
OdpowiedzUsuńTwój chlebek wygląda wspaniale! podobno z ziemniakami dłużej utrzymuje świeżość :)
Pozdrawiam :)
Twój chleb zachęca mnie najbardziej do powtórzenia przepisu, doskonale sie upiekł.
OdpowiedzUsuńpiękne zdjecia.
Pozdrawiam
Piękny chlebuś, po prostu piękny :-)
OdpowiedzUsuńWitaj w gronie piekarek! Piekny bochen ci wyrosl, skorka bardzo chrupiaca, az chce sie siegnac po kromke. Dziekuje za wspolne pieczenie i mama nadzieje, ze do nastepnego :)
OdpowiedzUsuńPiękny bochenek, też trochę żałowałam, że ziemniaków nie utarłam, może następnym razem :) Dziękuję za wspólne majowe chwile!
OdpowiedzUsuńAleż pięknie wyrósł! Dziękuję za wspólny czas!
OdpowiedzUsuńDziś zapachniało dzieciństwem, piecem chlebowym i Babcią z "łopatą do wsadzania chleba"...
OdpowiedzUsuńjak ja uwielbiam takie domowe chleby! cudo!
OdpowiedzUsuńChlebek jak marzenie. Kusi mnie, żeby upiec, kiedy widzę tak pięknie upieczony jak Twój :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOj oj pyszności zapach pieczomnego chleba pamiętam ze wsi u mojej babci - ech wspomienia buziaki śle Marii
OdpowiedzUsuńPięknie podziurawiony środek!
OdpowiedzUsuńW moim kolejnym bochenku na pewno znajdzie się czosnek
i stanowczo więcej rozmarynu:)
Twój chlebek jest piekny.Urszulko, bardzo dziekuję za wspólnie spędzony czas i do nastepnego- pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie:) Potrafię sobie wyobrazić zapach takiego pieczonego chlebka:)
OdpowiedzUsuńTka wersja z tartymi ziemniakami bardzo ładnie się prezentuje
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i ma piękne wnętrze :) Ten sam chleb a całkiem sporo wersji. Twoja z przetartymi ziemniakami bardzo mi się podoba. Pozdrawiam serdecznie M.
OdpowiedzUsuńNIEPRZYZWOICIE PIĘKNY :)) chyba jednak,, wezmę się,, za pieczenie chleba.... tylko zakwas muszę nastawić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam...
Fajny pomysł z tym czosnkiem, od jakiegos czasu chodzi za mna czosnkowy chleb, ale nie bedę go rozcierał.
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne pieczenie, ale też, skoro taki fajny chleb upiekłas, to Cie zapraszam do patriotycznej akcji ;)
Ślicznie się upiekł! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam gorąco!
OdpowiedzUsuńPiękny i smaczny :) dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńChleb wygląda obłędnie!! Wyszedł Ci rewelacyjny!!
OdpowiedzUsuńPiękny, bardzo apetyczny, no i te przetarte ziemniaki zamiast pokrojonych w kostkę - to jest to:-). Pozdrawiam i dziękuję za majowe wspólne pieczenie. Do następnego spotkania! Ela
OdpowiedzUsuńChlebek śliczny i bardzo fajne nacięcia. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. :)
Cudny chlebek! Musze się skusić na pieczywo z ziemniakami, nigdy jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńWspanoały chlebek! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńBardzo ładny! nie widać ziemniaków i to chyba na plus, u mnie były zdecydowanie za duże :)
OdpowiedzUsuń