Na zimno do chleba, a na ciepło do obiadu.
Potrzebna tylko surówka :)
Składniki :
- mięso mielone około 1 kg
- 1 cebula
- 2 jajka + 2 jajko lekko ugotowane
- sól, pieprz, papryka ostra mielona
- ewentualnie koperek lub natka pietruszki
- tłuszcz do smażenia
- 3 plastry tłustego boczku
Przygotowanie :
- Mięso doprawić ziołami, solą i dodać jajka oraz namoczoną wcześniej w mleku suchą bułkę ( odcisnąć )
- Cebulę pokroić i przesmażyć, dodać do masy i wyrobić dokładnie całość
- Foremkę nasmarować tłuszczem i przełożyć wyrobioną masę, w środek włożyć ugotowane jajka, docisnąć tak by nie wystawały
- Piec w 190-180 * C przez około 40 min.
Wstyd się przyznać, ale ja jeszcze takiego klopsa nie jadłam. Chyba czas to zmienić bo wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńnoo.. uwielbiam takie połączenia, mm :)
OdpowiedzUsuńWygląda efektownie i pewnie pysznie smakuje:)
OdpowiedzUsuńładnie to wygląda :) Kiedyś jadłam jak mama robiła, sama jeszcze nie miałam przyjemności :)
OdpowiedzUsuńSama pychotka :) mój mąż bardzo by się cieszył z takiej potrawy :D
OdpowiedzUsuńzapraszam: www.filizanka-smakow.blogspot.com
Klops wyszedł rewelacyjnie!! dawno nie robiłam i będę musiała to zmienić:) pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuńhttp://hopdogara.blogspot.com/
często robimy, bo bardzo lubimy:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńRobiłam go bardzo dawno.
Pozdrawiam:)
Super pomysł na danie, rewelacja na kanapki :-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńUla,
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
Bardzo lubię,ale dawno nie piekłam...
Bardzo lubię tę pieczeń, pyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Moja mama taki robi, pycha :)
OdpowiedzUsuńMmm jak u babci ;) przygotowanie wygląda na proste ;) może spróbuję zrobić bo jesień sprzyja gotowaniu ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi całkiem fajnie :D
OdpowiedzUsuńJa też robię taki klopsik, bo to dużo szybsze niż sznycle i człowiek nie dziuczy przy patelni. Ale nigdy nie udało mi się zrobić takiego wzorku na jajku :-D
OdpowiedzUsuńNatchnęłaś mnie tym przepisem, który ukazał się pod ostatnim postem. Miałam robić pulpety, ale dla odmiany zrobię klops. Tylko nie mam boczku:( Ale myślę, że trochę tłszczu położę. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTen klops zrobię, fajnie ten boczek na wierzchu...pozdrawiam świątecznie:))Bea
OdpowiedzUsuńFajny przepis
OdpowiedzUsuńOgłoszenia Radom. Radom Lokalne