Kto lubi śledzie, niech kupuje płaty i testuje ten przepis :) Myślę, że się nie zawiedzie...
Składniki :
- 4-5 płatów śledziowych
- cebula czerwona i mała biała
- ocet, liść laurowy, pieprz mielony
- olej słonecznikowy
Przygotowanie :
- Słone płaty śledziowe moczymy w wodzie, jeśli bardzo słone wodę wymieniamy kilkakrotnie
- Po ostatnim moczeniu śledzie osączamy na sicie i wkładamy dosłownie na 10 min. do octu, ponownie osaczmy
- W tym czasie kroimy drobno cebulę, odmierzamy około 3/4 szklanki oleju słonecznikowego, wkładamy liść i zagotowujemy ( bez cebuli )
- Osączone śledzie kroimy w dzwonka, układamy w słoju lub miseczce, każdy posypujemy mielonym pieprzem prawdziwym i cebulą
- Kiedy ułożymy już ostatnią warstwę, wlewamy do śledzi przestudzony olej
- Odkładamy do dnia następnego, wtedy najlepsze :)
Przepis ten dostałam od Janusza. To u niego i jego żony jadłam je po raz pierwszy i bardzo mi zasmakowały. Polecam !
Oleju użyjemy tyle, by śledzie były w całości nim przykryte.
spróbujemy :)
OdpowiedzUsuńjak ja dawno śledzia nie jadłam, czas nadrobić zaległości, pysznyyy!:)
OdpowiedzUsuńŚledź w oleju to klasyka:) Pasuje na wszystkie okazje i niemal każdy je lubi.
OdpowiedzUsuńoo.. ta czerwona cebula bardzo fajnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńŚledzi nie jadłam całe wieki...a teraz dzięki Tobie naszła mnie ogromna ochota na nie :)
OdpowiedzUsuńNo i teraz muszę zjeść śledzia, bo nie wytrzymam ;P
OdpowiedzUsuńmniam! coś dla mojego taty!:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis :-)
OdpowiedzUsuńNa imprezie rodzinnej koniecznie muszą być :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
mam swój ulubiony przepis,ale myślę że i ten by nam smakował:)
OdpowiedzUsuńPyszny śledzik :) Takie lekko octowe lubię !
OdpowiedzUsuńAle mi ślinka leci!
OdpowiedzUsuńTutaj w DE nie ma takich dobrych płatów jak w Polsce. Będę musiała przejechać się do polskiego sklepu, żeby kupić i zrobić...
Mniam! :)
Kocham śledzie pod każdą postacią! Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńJa przepadam za śledziami, ale lubię mocno kwaśne. No coż, ten typ tak ma, normalni ludzie znają jeszcze i inne smaki :-D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie śledzie!
OdpowiedzUsuńpyyyyszności! chodzą za mną śledzie w śmietanie, ale chyba zrobię takie:-) szykują się u mnie chrzciny a mam bardzo śledziową rodzinę będzie jak znalazł :-)
OdpowiedzUsuń