środa, 3 września 2014

Wyniki Konkursu

                             
Dziś ogłaszam Zwycięzcę Konkursu sponsorowanego przez sklep internetowy www.kawywloskie.pl
                                               
                                                           MUS ORZECHOWY Z MALINAMI



                                                                   Jest to  propozycja Renaty Walczak, autorki bloga
                                                                      www.reanja.blogspot.com

Gratuluję !

Napłynęło sporo propozycji na deser do kawy cappuccino.Za wszystkie dziękuję.Żałuję tylko, że nie wszyscy dobrze zrozumieli punkt 6 Regulaminu Konkursu.




                  Dla wszystkich Czytelników mojego bloga mam niespodziankę, ci którzy zrobią zakupy kawy czy herbaty w sklepie www.kawywloskie.pl otrzymają 15 % rabatu.
Należy tylko wykorzystać kod rabatowy o treści " prostepotrawy ", dzięki temu zrobimy zniżkowe zakupy do 30.09.2014 roku

 Zachęcam zatem do odwiedzenia sklepu i życzę udanych zakupów :)

                                                       A to zwycięski przepis.


Składniki:
Dół:
150 g herbatników
150 g masła

Mus orzechowy:
450 ml śmietany kremówki 30%
130 g orzechów włoskich
1/ 2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego
5 łyżeczek żelatyny
6 łyżek zimnej wody
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

Frużelina malinowa:
120 g malin
2 łyżki cukru
4 łyżki wody
łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki wody

Ciasto:
Herbatniki drobno miksujemy ( ale nie na pył) dodajemy roztopione masło.
Przekładamy do foremek i mocno ugniatamy i wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy

Mus:
Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, a potem ciągle mieszając zagotowujemy i studzimy.
Orzechy mielimy, zalewamy mlekiem i zagotowujemy- studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy zimne orzechy i żelatynę, od razu rozkładamy do foremek.
Na tym etapie mus dość szybko tężeje.

Frużelina:

Maliny, 4 łyżki wody i cukier, doprowadzamy do wrzenia i delikatnie potrząsając od czasu do czasu garnkiem gotujemy 2-3 minuty.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/3 szkl. wody i ponownie zagotowujemy- gotujemy tylko do tego momentu gdy sos zrobi się przezroczysty.
Frużelinę studzimy i rozkładamy na mus orzechowy.
Deserki wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.



Po więcej szczegółów i ewentualnych pytań zapraszam do autorki :)

13 komentarzy:

  1. Deser wyśmienity!!!! Gratuluję Reni

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie ;)) Zwycięzcy gratuluję!!

    OdpowiedzUsuń
  3. To wygląda jak mały torcik - nieziemski :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję zwycięskiego przepisu:) Mus wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. może ja dziś nie w temacie Uleńko ale ciacho bym zjadłą - buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dziękuje za gratulację i Tobie Ulu za zaproszenie do konkursu, który był tak szczęśliwy dla mnie:)
    Pozdrawiam bardzo serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratulacje, cudowny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zasłużony zwycięzca, deserek wygląda super :)
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluję!! I na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny deser,gratuluję Reniu!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...