- 350 ml mleka
- 150 ml wody gazowanej
- 1 jajko
- 10 kopiastych łyżek mąki pszennej,
- 5 łyżek mąki owsianej, sól
- 1-2 łyżki oleju
Naleśniki z mąki owsianej mają specyficzny smak. Jeśli w czasie smażenia ciasto będzie gęstnieć, należy dolać do niego ciut wody lub mleka.
- Podane składniki zmiksować, ciasto pozostawić na 15 min. by "odpoczęło"
- Po tym czasie smażyć naleśniki na patelni najlepiej bez tłuszczu
- Wlewać tyle ciasta, by po usmażeniu naleśniki nie były zbyt grube
- Po usmażeniu przykryłam je na 10 min.talerzem, tak by nabrały wilgoci i lepiej można było je smarować i zwijać. Możemy podać je na ostro np. z serkiem Almette z ogórkiem zielonym
- Z ulubioną konfiturą też będą pyszne :)
Uwielbiam naleśniki, moja mama robiła naleśniki zupełnie jak biszkopty, pyyyyychota :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Dorota
Mniam uwielbiam naleśniki pod każdą postacią, mogę jeść je zawsze i wszędzie. Twoja propozycja jest pyszna :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńjestem ciekawa jak smakują:) nigdy nie jadłam, a mam wielką ochotę!
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki!
OdpowiedzUsuńŚwietne naleśniki. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki !!!, ale z mąką owsianą nie próbowałam......
OdpowiedzUsuńOstatnio zaczynam się przekonywać do naleśników :)
OdpowiedzUsuńnaczytane.blog.pl
Bakłażan a włąściwie cukinia u mnie była wg twego przepisu pychota była ale naleśników na takiej mące nie robiłąm - obawiam się czy aby nie twarde sa- dzis u mnie królować będą normalne ze szpinakiem - buziaki śle Marii
OdpowiedzUsuńMario, te naleśniki maja swój specyficzny smak, ale na pewno mąka owsiana ma swoje właściwości zdrowotne, może warto spróbować na małej ilości. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńFajne:) Robiłam z dodatkiem mąki ryżowej i graham.
OdpowiedzUsuńCzęsto robię naleśniki dodając różne rodzaje mąk ale na owsianą jeszcze nie trafiłam. Czy gdy zmielę troszkę płatków to efekt będzie podobny?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, choć mnie udało się kupić mąkę owsianą w sklepie ze zdrową żywnością, pozdrawiam :)
UsuńMoje córcie uwielbiają naleśniki, oczywiście nabardziej z nutellą :-) jednak ja im to trochę ograniczam i muszą zadowolić się serkiem :-)
OdpowiedzUsuńOoo? Takich jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na zdrowszą wersję naleśników :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
też ostatnio eksperymentowałam z mąką owsianą w naleśnikach.. wyszły naprawdę fajne, ale najlepsze jest to, że synek kompletnie nie zauważył różnicy, więc od tamtej pory nie dostaje już tradycyjnych pszennych!:)
OdpowiedzUsuń