Przepis pochodzi z książki pt:" Kuchnia kawalerska" - H.W.A. Schoeller
Danie jest naprawdę smaczne, a przy tym proste do wykonania, dlatego je zamieszczam :)
Składniki :
Danie jest naprawdę smaczne, a przy tym proste do wykonania, dlatego je zamieszczam :)
- 2 małe bakłażany
- 2 średnie cebule
- 1 duży strąk papryki czerwonej
- 2 pomidory
- 2-3 ząbki czosnku
- olej, sól, pieprz
Przygotowanie :
- Umyte bakłażany kroimy w plastry o grubości 1 cm, cebule drobniej
- Na oleju pod przykryciem przesmażyć je razem, często mieszać
- Pomidory obrać ze skóry, pokroić w plastry - dodać, wymieszać i smażyć razem
- Przeciśnięty czosnek oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę wsypać do całości
- Wymieszać, podlać wodą (pół szklanki ), doprawić solą i pieprzem, chwile pogotować
- Ja dodałam jeszcze ciut miodu, wytworzony sos miał wtedy słodko- kwaśny smak.
Można podać na małe spotkanie kawalerskie czy panieńskie :)
A z ryżem będzie dość sutym, choć bezmięsnym daniem.
Sezon na bakłażany u mnie ciągle trwa...
bakłażan ? biorę bez zastanowienia !!
OdpowiedzUsuńja za bakłażanem nie przepadam, ale mój mąż bardzo je lubi, więc może ten przepis w końcu znajdzie finał w mojej kuchni? :))
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie podany bakłażan :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Mniam jak ja lubię takie dania :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuńBakłażan to pyszne warzywo, szkoda, że jest stosunkowo drogi. A ten warzywny gulasz to taki rodzaj caponaty, pamiętam, jak czytałam u Frances Mayes, że się z Edem zajadali tym na Sycylii :-)
OdpowiedzUsuńMarzyniu, dwa małe bakłażany kupiłam za niecałe 4 złote :)
UsuńDanie wyszło więc nie tak drogo, pozdrawiam Cię serdecznie !
Oj kocham dania z bakłażanów!
OdpowiedzUsuńtakie obiady warzywne przeważnie goszczą u mnie w tygodniu. prosto, szybko i ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńTrochę podobne do lecza, koniecznie trzeba spróbować z bakłażanem:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńLubię bakłażany w każdej postaci. Smaczne warzywne danie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Proste potrawy to coś dla mnie, będę zaglądać...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny i łatwy do zrobienia przepis. Danie ładnie wygląda i pewnie wspaniale smakuje :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym...
OdpowiedzUsuńCzy w tej książce opisane jest to danie dokładniej? Skąd pochodzi itd. Tego lata byłam na wakacjach na Sycylii, zawsze sobie myślałam, ze tam raczej nie pojadę, myślałam o innych atrakcyjnych miejscach, a teraz wiem, ze tylko tam chcę jeździć i chłonąć ich krajobrazy , kuchnię i wszystko co jest związane z Sycylią po prostu mnie zachwyca. To danie także, pysznie Ci wyszło:)
OdpowiedzUsuńNiestety, tylko tyle o tym daniu co napisałam. Sam przepis. Danie proste i smaczne :) pozdrawiam !
UsuńBardzo ciekawa potrawa - przypomina mi czasy młodości. Zdecydowania smaczna i łatwa do zrobienia. Ciekawe tylko jakie akcesoria kuchenne są potrzebne aby się nie sparzyć..
OdpowiedzUsuńWszystko smażyłam na zwykłej patelni.
Usuń