sobota, 25 października 2014

Bakłażan po sycylijsku

Przepis pochodzi z książki pt:" Kuchnia kawalerska" - H.W.A. Schoeller
Danie jest  naprawdę smaczne, a  przy tym proste do wykonania, dlatego je zamieszczam :)


Składniki :

  • 2 małe bakłażany
  • 2 średnie cebule
  • 1 duży strąk papryki czerwonej
  • 2 pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej, sól, pieprz
Przygotowanie :
  1. Umyte bakłażany kroimy w plastry o grubości 1 cm, cebule drobniej
  2. Na oleju pod przykryciem przesmażyć je razem, często mieszać
  3. Pomidory obrać ze skóry, pokroić w plastry - dodać, wymieszać i smażyć razem
  4. Przeciśnięty czosnek oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę wsypać do całości
  5. Wymieszać, podlać wodą (pół szklanki ), doprawić solą i pieprzem, chwile pogotować
  6. Ja dodałam jeszcze ciut miodu, wytworzony sos miał wtedy słodko- kwaśny smak.
Można podać na małe spotkanie kawalerskie czy panieńskie :)
A z ryżem będzie dość sutym, choć bezmięsnym daniem.


                                  Sezon na bakłażany u mnie ciągle trwa...

17 komentarzy:

  1. bakłażan ? biorę bez zastanowienia !!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja za bakłażanem nie przepadam, ale mój mąż bardzo je lubi, więc może ten przepis w końcu znajdzie finał w mojej kuchni? :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawie podany bakłażan :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam jak ja lubię takie dania :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bakłażan to pyszne warzywo, szkoda, że jest stosunkowo drogi. A ten warzywny gulasz to taki rodzaj caponaty, pamiętam, jak czytałam u Frances Mayes, że się z Edem zajadali tym na Sycylii :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu, dwa małe bakłażany kupiłam za niecałe 4 złote :)
      Danie wyszło więc nie tak drogo, pozdrawiam Cię serdecznie !

      Usuń
  6. Oj kocham dania z bakłażanów!

    OdpowiedzUsuń
  7. takie obiady warzywne przeważnie goszczą u mnie w tygodniu. prosto, szybko i ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Trochę podobne do lecza, koniecznie trzeba spróbować z bakłażanem:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię bakłażany w każdej postaci. Smaczne warzywne danie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Proste potrawy to coś dla mnie, będę zaglądać...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smaczny i łatwy do zrobienia przepis. Danie ładnie wygląda i pewnie wspaniale smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy w tej książce opisane jest to danie dokładniej? Skąd pochodzi itd. Tego lata byłam na wakacjach na Sycylii, zawsze sobie myślałam, ze tam raczej nie pojadę, myślałam o innych atrakcyjnych miejscach, a teraz wiem, ze tylko tam chcę jeździć i chłonąć ich krajobrazy , kuchnię i wszystko co jest związane z Sycylią po prostu mnie zachwyca. To danie także, pysznie Ci wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, tylko tyle o tym daniu co napisałam. Sam przepis. Danie proste i smaczne :) pozdrawiam !

      Usuń
  13. Bardzo ciekawa potrawa - przypomina mi czasy młodości. Zdecydowania smaczna i łatwa do zrobienia. Ciekawe tylko jakie akcesoria kuchenne są potrzebne aby się nie sparzyć..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...