Składniki :
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 - 4 średnie jabłka
Przygotowanie :
- Jabłka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry
- Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem, w trakcie dodawać po łyżce wody
- Wsypać stopniowo mąkę pszenną i ucierać, potem ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać - utrzeć
- Białka ubić na pianę i dodać ostrożnie do całości, wymieszać delikatnie
- Pokrojone w plasterki jabłka dodać do masy i wymieszać łyżką, wlać do foremki
Piekłam to ciasto w prodiżu i udało się znakomicie. Jedyna moja uwaga jest taka, że należało do ciasta użyć co najmniej 4-5 jabłek. Większa ilość jabłek nadałaby ciastu wilgotności.
Na drugi dzień po upieczeniu było smaczniejsze :)
Sprawdziłam, wystarczą 4 jabłka...
Wspaniały biszkopcik, dawno już miałam taki zrobić, bo to świetne jesienne ciasto:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Polecam; to mój przepis ze starego zeszytu, wypróbowany, rzadko kiedy ciasto się nie udawało, pozdrawiam :)
UsuńWiem, dlaczego na drugi dzień ciasto było smaczniejsze. Bo się kończyło...
OdpowiedzUsuńcoś w tym jest....pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTakiego ciacha nie robiłam jeszcze, ale super się prezentuje! Pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt z jabłkami to połączenie doskonałe - smakuje każdemu i znika w ekspresowym tempie:)
OdpowiedzUsuńUrszulko, wspaniale wyrósł i wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
W cieście mąki nie za wiele, ale przez to , ze w środek włożyłam "kominek" wyszło dość wysokie :)
Usuńpozdrawiam !
Oj, lubię takie proste ciasta. Idealne by szybko je zrobić w ciągu tygodnia i jeść ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńPiekny, ale ja nie mam reki do biszkoptów i dlatego sie wzajemnie nie lubimy:-)))))))) z biszkoptami!
OdpowiedzUsuńBasiu, ależ ten biszkopt udaje się prawie ZAWSZE, pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam takie ciasta !
OdpowiedzUsuńProdziż to jest coś. świetnie wymyślony i doskonały sprzęt, którego jednak nie mam w mojej kuchni (czego ogromnie żałuję). Ale niedługo stanę się szczęśliwą jego posiadaczką - oddaje mi go koleżanka i wtedy poszaleję z twoim ciastem oj poszaleję
OdpowiedzUsuńDzięki idę piec. :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam, stygnie, wyszedł fajny wysoki. W składnikach nie ma ile cukru ja dodałam szklankę. Pozdrawiam :)
UsuńMysiu ! dzięki, przez nieuwagę nie napisałam ile cukru, ale dokładnie tyle dodałam- szklankę, pozdrawiam serdecznie :)
UsuńUla,
OdpowiedzUsuńpamiętam smak takiego biszkoptu z domu rodzinnego.
Upiekę jutro.
Dziękuję za inspirację.
porywam kawałek do kawki:) uwielbiam takie "stare" przepisy, sama mam kilka, a i tak ciągle wypytuję o stare zeszyty z przepisami:) miłego weekendu:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie robiłam biszkopta, a kiedyś to było ciasto numer jeden. Chyba muszę wrócić do starej tradycji, zwłaszcza że Twoje ciasto wygląda bardzo smakowicie, mmmmm
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Dorota
Czasem warto wrócić do dawnych przepisów, takich bez udziwnień, pozdrawiam Doro :)
UsuńJeszcze niedawno śliwki, teraz jabłka - klasyczne polskie placki. Piekłam kiedyś podobne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Super ciasto. Jak upiekę to pokażę na blogu. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńUleńko ale Ci się udał ten biszkopt. rewelacja :)
OdpowiedzUsuńWspaniały biszkopt :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Świetny przepis. Zapisuję, bo ciasto jest delikatne i te jabłka w nim.... ummm, palce lizać :)
OdpowiedzUsuńJutro piekę!
OdpowiedzUsuńłatwo się robi i szybko. praktycznie zawsze się udaje, a to jest ważne.
OdpowiedzUsuńOjej...ale bym teraz zjadla takiego ciasta:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:-)
Właśnie się piecze. dam znać jak smakuję
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
połowę zjadłam na gorąco. pycha
UsuńWypróbowałam :) szybki i pyszny, to lubię najbardziej :)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGratuluję, ciasto naprawdę nie wymaga super zdolności, pozdrawiam :)
Usuńidealne ciacho gdy mamy mieć szybko gości :)
OdpowiedzUsuńPiękny biszkoptowy kołacz ! Takie ciasta lubię , właśnie dlatego, że się udają.
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty biszkopt. Pozwolę sobie spisać proporcje, z biszkoptami różnie bywa i nie zawsze chcą być takie puszyste. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńEwo, wypróbuj, zapraszam :)
UsuńJutro wrócę do tego postu.
OdpowiedzUsuńWydrukuję przepis. Biszkopt mnie zachwycił.
Pozdrawiam:)
uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami, a takie proste są najlepsze :) Wyszło Ci to ciasto wspaniale :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń