Składniki ;
- połowa opakowania rukoli 125 g tj. około 2 garści
- połowa sałaty lodowej
- 3-4 pomidory
Przygotowanie :
- Umyte liście rukoli i sałaty lekko rozdrobniłam, umyte pomidory pokroiłam w drobna kostkę
- Składniki sałatki wymieszałam, posoliłam,posypałam pieprzem do smaku i polałam sosem i ponownie wymieszałam
- Taka szybka sałatka nadaje się do dania obiadowego, ja podałam ją do kaszy z bitkami.Zawsze do tego dania serwowałam czerwone buraczki, a teraz czas na nowe :)
Składniki na sos :
- musztarda Dijon około 2 łyżek
- sok z około połowy cytryny
- 2- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- około 2 łyżek miodu
- ewentualnie pieprz czarny
W garnuszku mieszamy miód z 2 łyżkami ciepłej wody, a potem stopniowo dodajemy olej, sok i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy dokładnie do zupełnego połączenia składników. Sałatkę polewamy tuż przed podaniem na stół.
Ilość poszczególnych składników sosu podaję dość orientacyjnie, smak ma pozostać słodko - kwaśny.
Bardzo zdrowa i nowoczesna. Masz rację! - czas na nowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
smacznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie:)
OdpowiedzUsuńSmacznie zdrowo i kolorowo :) pozdrawiam Ula :)
OdpowiedzUsuńRobię podobną , ale sosik sobie przepiszę . Pozdrowienia Uleńko.
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka, lubię takie :-)
OdpowiedzUsuńMy z mężem uwielbiamy rukolę.
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja ;)
Super sałatka :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuń