środa, 3 grudnia 2014

Pasztet z gęsich wątróbek

Pasztet kupiony w sklepie może zaskoczyć nas swoim składem :(
Jeśli chcemy wiedzieć co jemy, zróbmy go sami.



Składniki :
  • 40 dag wątróbek gęsich - myślę, ze z powodzeniem da się je zastąpić wieprzowymi
  • duża cebula
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  • kilka suszonych grzybów
  • 20 dag gotowanego mięsa drobiowego, najlepiej gęsiego lub z kurczaka
  • ewentualnie kilka suszonych śliwek wcześniej lekko namoczonych
  • smalec gęsi, masło

Przygotowanie :
  1. Umytą wątróbkę pokroiłam dość drobno, podobnie cebulę i przesmażyłam na smalcu gęsim
  2. Mięso ugotowałam, a jeśli mamy np. z rosołu to takie będzie tu w sam raz
  3. Grzyby namoczyłam na noc, ugotowałam do miękkości, mięso zmieliłam
  4. Wszystkie składniki po przestudzeniu połączyłam, dodałam 2 łyżki masła, do smaku sól, pieprz, szczyptę gałki i zmiksowałam na jednolitą masę
  5. Jeśli chcemy podać pasztet w formie bardziej eleganckiej to można uformować go w folii aluminiowej ze śliwkami w środku, wcześniej namoczonymi i osuszonymi.

Kanapki z takim pasztetem też będą smaczne :)
A kto woli bezmięsny, proponuje pieczeń z selera, pyszny, że palce lizać :)


19 komentarzy:

  1. takie pasztetu nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :)
    Niebawem jak będziesz miała wrażenie, że w monitorze ,,coś siedzi" to nie martw się, to tylko ja będę przeszukiwać bloga w poszukiwaniu łatwych przepisów na święta :))))) Ogromnie się cieszę, że Cię poznałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za słowa uznania, naprawdę cieszę, się, że tak pozytywnie odbierasz moje propozycje.
      Pozdrawiam bardzo serdecznie, no i cóż- Agatek zaglądaj na pewno jeszcze będę mieć dla Ciebie niejedną prostą potrawę :)

      Usuń
  3. Spróbowałabym :)) Bardzo apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ula, pasztet na pewno pyszny! Taki prosty przepis. Ja na święta zawsze robię z różnych mięs. Ale w tym roku nie będzie, bo mi się nie chce piec dla dwóch osób. Ale mięso na wędzenie już zapeklowałam:)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak Pawanno, taki pasztet powinien mieć więcej amatorów, pozdrawiam :)

      Usuń
  5. kupiłam kiedyś pół kg gęsich wątróbek, teraz czekają w zamrażarce... chyba już wiem, jak je wykorzystać;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Julianno, moja rada, taki pasztet z mrożonych wątróbek zrób w takim momencie by po przygotowaniu był zjedzony w przeciągu max. 3 dni. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Bardzo podoba mi się Twój przepis. Smakowity pasztecik

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, domowy pasztet najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak pasztet, to tylko własnej produkcji! Twój bardzo mi odpowiada na świąteczny czas:) Pozdrawiam cieplutko. Ania

    OdpowiedzUsuń
  9. Aj, jak on apetycznie wygląda z tą śliweczką w środku! Dawniej moja Mama i moja Teściowa robiły na święta pasztety z królika (każda na swój sposób), a takiego z gęsich wątróbek nie jadłam jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno smaczny :-) Ja samodzielnie nie robię pasztetów, a te które robi teściowa są tłuste, ponieważ zakłada ona, że do pasztetu należy wrzucić to, co samodzielnie nigdy nie zostałoby skonsumowane. Gospodarność nie zawsze idzie w parze z jakością...

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam kiedyś z wątróbek kurzych, ale nie wyszedł mi taki piękny. Był raczej wizualnie nieapetyczny. Masz wielki talent :)

    OdpowiedzUsuń
  12. doskonale wygląda:) znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam, ciekawa jestem smaku :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. domowy pasztet - pycha
    ostatnio przymierzam się do swojego domowego :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...