Składniki :
- 40 g kory cynamonu, może być zmielona
- 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
- 1 całe ziarno gałki muszkatołowej
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki goździków
- 2 łyżeczki ziaren kolendry - ja dałam mielonej
- łyżka kardamonu
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
- 1-2 gwiazdy anyżu
Gałkę muszkatołową, ziele angielskie, pieprz, kolendrę, anyż rozdrobniłam wpierw w moździerzu, a potem w młynku do kawy.
Te zmielone połączyłam ze składnikami sypkimi, wymieszałam. Całość przesypałam do szczelnego słoja.
Ciasta pieczone ze zrobioną przez siebie przyprawą będzie bardzo aromatyczne. Już podczas przygotowywania, w domu był niesamowity zapach :)
Sposób przygotowania znalazłam na Artkulinaria.pl
I taka przyprawa posłużyła mi do zarobienia piernika korzennego
Taka domowa i pachnąca przyprawa najlepsza :-):-):-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniki i ta przyprawę. Domowa na pewno lepsza od tej sklepowej :)
OdpowiedzUsuńPrzyprawa korzenna niezbędna! A domowa bezcenna;))
OdpowiedzUsuńPyszności, potrafię sobie wyobrazić jak piękny zapach musi mieć ta przyprawa:)
OdpowiedzUsuńJuż czuje ten aromat :)
OdpowiedzUsuńWspaniała jest taka domowa przyprawa:)
OdpowiedzUsuńTaka przyprawa zrobiona własnoręcznie jest najlepsza. Twój piernik korzenny wygląda cudnie . Dziękuję za wskazówki odnośnie dziczyzny. Przegapłlam parę postów - gratuluję wyróżnienia !!! Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńuwielbiam piernik ;)
OdpowiedzUsuńOoo! Na pewno zapach rozchodził się wspaniały :))) Moc uścisków :D
OdpowiedzUsuńSuper, ja przyznam się bez bicia, że korzystam z gotowych, kupnych mieszanek. Może w przyszłym roku zdecyduję się zrobić ją sama. Twój przepis zapisuję. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
No pięknie! ja jestem zbyt leniwa,po prostu kupuję, ale zawstydziłaś mnie i pewnie zrobię wg Twojego przepisu, bo torebeczki ze wszystkimi składnikami osobno mam, teraz tylko połączyć, potłuc i już. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle musiało pachnieć , nawet ze zdjęć czuć Święta :-)
OdpowiedzUsuńDomowa najlepsza :) też sama komponuję swoją przyprawę do piernika :D
OdpowiedzUsuńDomowa przyprawa najlepsza :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
domowa rządzi i ten aromat i bez ulepszaczy albo mąki w składzie :)
OdpowiedzUsuń