środa, 5 grudnia 2012

Piernik korzenny - świąteczny



Ciasto to piekę tylko raz do roku - na Święta Bożego Narodzenia. Należy je przygotować co najmniej 2-3 tygodnie przed upieczeniem, musi przez ten czas dojrzewać. Ma to swoją zaletę, bo można zrobić je wtedy, gdy mamy więcej czasu i upiec je dopiero 2-3 dni np. przed świętami.
Dlatego dziś tylko część pracy ...Dalszy ciąg później. Ciasto ma naprawdę wyjątkowy smak :), a przepis ten mam już od lat i nawet nie pamiętam skąd...

Składniki :

  • 25 dag miodu
  • 1 szklanka cukru
  • pól kostki smalcu (12,5 dag)
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 płaska łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 torebki przypraw korzennych do piernika
  • orzechy - drobno pokruszone- ale niekoniecznie
Przygotowanie :
  1. Miód, cukier i smalec wolno podgrzewamy w garnuszku 
  2. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą zdejmujemy z ognia i studzimy
  3. Do letniej masy dodajemy stopniowo mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól , orzechy i przyprawy korzenne
  4. Teraz wyjmujemy masę na stolnicę i wyrabiamy ręką
  5. Starannie wyrobionemu ciastu nadajemy kształt kuli i wkładamy do naczynia kamionkowego lub emaliowanego, przykrywamy ściereczką lnianą i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2-3 tygodnie 
  6. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy na dość cienkie placki i pieczemy każdy oddzielnie
  7. Po upieczeniu będą twarde, układamy je na deseczce, smarujemy powidłami śliwkowymi, masami orzechowymi i układamy jeden na drugim, obciążamy czymś ciężkim, po 2-3 dniach skruszeją
  8. Dekorujemy według uznania.
Na dużą blaszkę można robić z podwójnej porcji składników.








14 komentarzy:

  1. Cudny piernik! Za rok zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Radziłabym spisać przepis, bo może umknąć :)

      Usuń
  2. Widać,że wiele osób robi ten piernik.
    Nazywa się staropolski.
    U mnie ciasto już dawno leżakuje.
    Ale ja smalec zastępuję masłem.
    Będzie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj,będzie pysznie! a za Twoja rada zrobię kiedyś z masłem:)
      Dzięki za radę.

      Usuń
  3. Planuje go już upiec od jakiś...2 tygodni :P
    Ale obiecuję sobie.W przyszłą sobote to mus zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto ,Kate -zrób, za radą Amber jeśli nie masz smalcu może być prawdziwe masło:)
      pozdrawiam jeszcze nie świątecznie , ale równie serdecznie :)

      Usuń
  4. cudnie wygląda,chętnie bym się na niego skusiła, problem w jednym, nikt by u ans w domu nie dał rady tyle czekać na ten pierniczek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zarobić i schować ,ale byłaby później niespodzianka:)

      Usuń
  5. To największa katorga czekać tak długo na coś tak pysznego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smakowicie wygląda to ciasto - muszę wypróbować :)
    Dziękuję za odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmmm... może jeszcze zdążę;p bo chyba warto wybróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, mam nadzieję, że jeśli zrobię go dzisiaj to będzie jadalny??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze piekę, gdy choc parę dni "poleżakuje". Nie ręczę zatem za efekt:)
      '

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...