Ciasto na pierogi zagniatamy jak na pierogi z białym serem .
Składniki na farsz:
- 50 dag pieczarek, w sezonie grzybowym mogą być prawdziwki :)
- 2 cebule
- 2 - 3 łyżki oleju
- bułka tarta
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie ;
- Zagnieść ciasto na pierogi według wskazówek -pierogi z białym serem
- Przygotować farsz : pokroić drobno cebulę , podsmażyć ją na oleju do lekkiego zeszklenia
- Dodać do niej umyte, drobno pokrojone pieczarki i często mieszając smażyć do odparowania soku
- Jeśli pieczarki są nadal zbyt grube, nie nadające sie do farszu to najlepiej zmielić je przez sitko z grubymi oczkami
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli farsz wyszedł nam trochę rzadki dodajmy łyżkę bułki tartej i dobrze mieszamy
- Na rozwałkowany i wykrojony np. szklanką placek nakładamy kolejno farsz i dokładnie sklejamy, by podczas gotowania farsz nie "wyszedł' nam z ciasta :)
- Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i gdy się zagotuje, wkładamy kolejno pierogi ( w moim garnku mieści się około 12 pierogów )
- Gotujemy około 4-5 min. od momentu wypłynięcia na wierzch (czas gotowania zależy też min.od grubości ciasta)
- Jeśli woda z pierogami gotuje się zbyt gwałtownie należy zmniejszyć płomień, by nie popękały.
Tak samo możemy przygotować pierogi z kapustą i grzybami. Na kolację wigilijną w sam raz.
Do lepienia pierożków użyłam specjalnego przyrządu, takiego jak tu przy lepieniu pierożków z mięsem i kapustą.
Do lepienia pierożków użyłam specjalnego przyrządu, takiego jak tu przy lepieniu pierożków z mięsem i kapustą.
ja ostatnio non stop robię różniste pierogi, bo wszyscy chcą i zapotrzebowanie duże, ale i tak bardzo lubię jeść i lepić. Miłego dnia pełnego prezentów :)
OdpowiedzUsuńJaki pyszny widok Urszulo!
OdpowiedzUsuńMniammmmm...
Uwielbiam pierogi! Dzisiaj planuję ruskie na obiad:)
OdpowiedzUsuńMoja córka uwielbia takie pierogi, zawsze robi je babcia, może pora żebym się ja za nie wzięła :)
OdpowiedzUsuńPierożki <3
OdpowiedzUsuńOj, takie pierożki - pycha!:)
OdpowiedzUsuńNigdy w zyciu nie robilam pierogow :-) ale chodza za mna wlasnie te z pieczarkami i zaraz wracam sie do sklepu po make i pieczarki, i bede dzis lepic. W Twoim przepisie podiba mi sie jasne tlumaczenie - idealne dla mnie, glaba kuchennego :-P
OdpowiedzUsuń