czwartek, 6 grudnia 2012

Pierogi z pieczarkami



Ciasto na pierogi zagniatamy jak na pierogi z białym serem .
Składniki na farsz:

  • 50 dag pieczarek, w sezonie grzybowym mogą być prawdziwki :)
  • 2 cebule
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie ;
  1. Zagnieść ciasto na pierogi według wskazówek -pierogi z białym serem
  2. Przygotować farsz : pokroić drobno cebulę , podsmażyć ją na oleju do lekkiego zeszklenia
  3. Dodać do niej umyte, drobno pokrojone pieczarki i często mieszając smażyć do odparowania soku
  4. Jeśli pieczarki są nadal zbyt grube, nie nadające sie do farszu to najlepiej zmielić je przez sitko z grubymi oczkami
  5. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli farsz wyszedł nam trochę rzadki dodajmy łyżkę bułki tartej i dobrze mieszamy
  6. Na rozwałkowany i wykrojony np. szklanką placek nakładamy kolejno farsz i dokładnie sklejamy, by podczas gotowania farsz nie "wyszedł' nam z ciasta :)
  7. Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i gdy się zagotuje, wkładamy kolejno pierogi ( w moim garnku mieści się około 12 pierogów )
  8. Gotujemy około 4-5 min. od momentu wypłynięcia na wierzch (czas gotowania zależy też min.od grubości ciasta)
  9. Jeśli woda z pierogami gotuje się zbyt gwałtownie należy zmniejszyć płomień, by nie popękały.
Tak samo możemy przygotować pierogi z kapustą i grzybami. Na kolację wigilijną w sam raz.


Do lepienia pierożków użyłam specjalnego przyrządu, takiego jak tu przy lepieniu pierożków z mięsem i kapustą.

7 komentarzy:

  1. ja ostatnio non stop robię różniste pierogi, bo wszyscy chcą i zapotrzebowanie duże, ale i tak bardzo lubię jeść i lepić. Miłego dnia pełnego prezentów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki pyszny widok Urszulo!
    Mniammmmm...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pierogi! Dzisiaj planuję ruskie na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja córka uwielbia takie pierogi, zawsze robi je babcia, może pora żebym się ja za nie wzięła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, takie pierożki - pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy w zyciu nie robilam pierogow :-) ale chodza za mna wlasnie te z pieczarkami i zaraz wracam sie do sklepu po make i pieczarki, i bede dzis lepic. W Twoim przepisie podiba mi sie jasne tlumaczenie - idealne dla mnie, glaba kuchennego :-P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...