poniedziałek, 26 marca 2012

Pierogi z białym serem




Jest przy nich trochę pracy , ale myślę, że warto spróbować je choć raz zrobić , by przekonać się, że" nie  taki diabeł straszny"...Z czasem lepienie będzie coraz zgrabniejsze. A jeśli wyjdą nawet trochę nieudane to i tak pewnie smaczniejsze od tych ze sklepu :) Ja okrągłe plastry z ciasta wykrawam specjalnym przyrządem , warto go sobie kupić , bo wydatek niewielki , a bardzo się przydaje.

  • Składniki   na CIASTO:  
  •  40 dag mąki
  • 50 ml. dobrze ciepłej wody , a właściwie tyle by zarobić ciasto jak na kluski, ale trochę luźniejsze ( dużo zależy od mąki)
  • 50 ml. oleju , sól
Przygotowanie:
  1. Do miseczki wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę
  2. Dolewamy do niej olej mieszamy, dajemy 2 płaskie łyżeczki soli
  3. Wlewamy stopniowo szklankę ciepłej wody i ciągle mieszamy
  4. Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami
  5. Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy
  6. Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy
  7. Wałkujemy cienkie okrągłe placki z których będziemy wykrawać małe okrągłe placuszki na pierogi
  8. Samo lepienie pierogów wygląda jak na zdjęciu ( przyrządem wykrawam placuszek , kładę go na wierzchu i sklejam zaciskając )
FARSZ do pierogów :
  • 40 dag białego sera -niekwaśnego
  • 1 całe jajko , 1 żółtko
  • pieprz ziołowy, cukier
  • ewentualnie śmietana , gdy ser będzie ciągle za suchy
Przygotowanie:
  • Ser mielimy , a można go rozetrzeć  dobrze w miseczce z jajkami , cukrem i pieprzem
  • Ja nakładam (  na plaster wyciętego z mojej foremki ciasta) płaską łyżeczkę sera 
  • Do gotującej , posolonej wody wrzucamy ostrożnie kolejno pierogi ( można do wody dodać 2 łyżki oleju)
  • Gotujemy około 3- 4 min. , aż wszystkie spłyną na wierzch
  • Wyjmujemy łyżką cedzakową 
  • A konsumować możemy na słodko , polane np. śmietaną z owocami
  • Z tej ilości składników wyszło mi 38 pierogów, te których dziś nie zjemy odsmażę jutro , też będą wspaniałe :)


1 komentarz:

  1. Pierogi uwielbiam i robiłam je nie jeden raz, i nie dwa...
    Potwierdzam,że należy je zrobić samemu by docenić.
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...