niedziela, 25 marca 2012

Drożdżowa babka z nadzieniem



Babkę pieczemy w foremce z tzw. kominem o wymiarach : 74  cm-obwód foremki, 11 cm.- wysokość foremki, 10 cm.- średnica foremki . Można spróbować upiec w wyższej formie , tylko nie w niższej bo ciasto  będzie "wychodzić ".
Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka  ( z dużych jaj ), 1 jajko całe
  • 1/2 szklanki  cukru
  •  3-4 dag drożdży ( jeśli robimy z drożdży suchych to , gdy torebka ma 7 g to używamy 3/4 torebki) 
  • 140 - 150 ml. mleka
  • 10 dag masła lub margaryny
  • pół słoika wysokosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki ( może być powidło śliwkowe)
  • gotowy biały lukier
Przygotowanie:
  1. Jajka ucieramy z cukrem ,można ukręcić robotem ( dodajemy szczyptę soli)
  2. Dodajemy stopniowo do utartych jaj z cukrem -mąkę
  3. Mąka powinna być przesiana przez sitko- łączymy utarte jajka  z mąką łyżką drewnianą
  4. Drożdże rozkruszamy w garnuszku , dodajemy łyżeczkę cukru (mieszamy) i stawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce np. na kaloryfer
  5. Gdy zaczną rosnąć, dodajemy je do utartych z mąką jaj i bardzo dokładnie wyrabiamy ( można łyżką)
  6. Masło rozgrzewamy w rondelku i nie za gorące stopniowo dodajemy do całości (uważać by nie sparzyć drożdży w cieście , bo ciasto nie wyrośnie! ) 
  7.  Ja wrabiałam  dodawany tłuszcz ( ostrożnie) robotem 
  8. Wykładamy ciasto na stolnicę , stolnica musi być dobrze oprószona mąką
  9. Wałkujemy ciasto uważając by nie przykleiło się do stolnicy i by uzyskać ciasto o takiej długości , by zmieściło się w naszej formie
  10. Smarujemy rozwałkowane ciasto dżemem i ostrożnie zwijamy w roladę
  11. Przekładamy je do wysmarowanej dobrze tłuszczem formy , odczekujemy by babka urosła ( trzeba ja przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu )
  12. Pieczemy w temp. 180 stopni C, około 40 - 50 min.
  13. W piekarniku elektrycznym na pierwszym od dołu ruszcie ( mój piekarnik nie ma termoobiegu )
  14. Po upieczeniu i chwilowym ostudzeniu, babkę wyjmujemy z foremki
  15. Ozdobimy według uznania np. gotowa polewą lukrową
Może to być ciasto świąteczne, a gdyby nawet zostało na czas poświąteczny , na pewno nie popsuje się  szybko , co często dzieje się z ciastami z kremem ...

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...