niedziela, 25 marca 2012

"Kurcze blade " na parze



Jeśli nie możemy jeść mięsa smażonego na tłuszczu spróbujmy zrobić sobie filet z kurczaka na parze.
Składniki:

  • 60 -70 dag fileta z kurczaka
  • śmietana 36 %  4 - 5  łyżek
  • 3 jajka
  • orzechy włoskie lub pistacjowe -10 dag
  • 2- 3 łyżki bułki tartej
  • olej, sól, pieprz prawdziwy
  • drobno pokrojony koperek
Przygotowanie:
  1. Filety drobiowe mielimy
  2. Dodajemy do nich śmietanę, posiekane drobno  ( lub zmielone) orzechy ,sól, pieprz , koperek- wyrabiamy
  3. Jajka ubijamy na parze ( stawiamy metalową miseczkę na garnku w którym wrze woda )
  4. Ubite jajka dodajemy do całości i delikatnie mieszamy
  5. Dosypujemy bułkę tartą - dobrze wyrabiamy
  6. Całość przekładamy do foremki wysmarowanej olejem
  7. W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę i stawiamy w nim foremkę z masą mięsną
  8.  Gotujemy pod przykryciem około 30- 40 min..
  9. Po ugotowaniu i wystudzeniu kroimy go na plastry, podajemy z pieczywem.
Trzeba zwrócić uwagę na garnek jakim dysponujemy , by nie okazało się , że jest za mały w stosunku do formy którą mamy do niego włożyć  :)
Smacznego !

2 komentarze:

  1. O kurcze, ale fajne kurcze :) I fana propozycja na wiosenną, lekką kuchnię.

    Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...