poniedziałek, 1 grudnia 2014

Mikstura czosnkowa na likwidacje grzyba Candida

Zamieszczam przepis, który zaczerpnęłam z książki Michała Tombaka "Zdrowie na własne życzenie"

Niektórzy powiedzą, że jest prowadzę blog kulinarny, a nie porady zdrowotne :)

Uważam jednak, że kulinaria i zdrowie idą, a przynajmniej powinny iść w parze. Stąd ten wpis.


Według zapewnień autora mikstury jest ona niezwykle skuteczna w likwidowaniu zakażenia organizmu grzybem Candida albicans.



"Składniki :

  • 1 duża główka lub 2 małe główki czosnku
  • 25 dag kwaszonej kapusty *
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oleju z siemienia lnianego
  • 1/2 litra wody niskomineralizowanej

Przygotowanie:
  1. Czosnek obrać i użyć tylko zdrowych ząbków, dobrze umytą cytrynę obrać tylko z żółtej skórki
  2. Wszystkie składniki wkładamy do świeżo umytego miksera, dolewamy tyle wody, by tworzyła warstwę 3 cm nad pozostałymi składnikami i miksujemy 1-2 min. Następnie dolewamy resztę wody i miksujemy przez minutę.
Stosowanie :
Kuracje rozpoczynamy od jednej łyżki stołowej pół godziny przed każdym posiłkiem, następnie co kilka dni zwiększamy ilość mikstury, aż dochodzimy do jednej szklanki przed posiłkiem. ale nie przekraczamy 3 szklanek mikstury dziennie.
Przechowywanie :
Miksturę należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym naczyniu, w temp. 5-10 *C
Zalety :
Bakterie kwasu mlekowego trawią czosnek już w naczyniu miksera, następnie w czasie przechowywania, a także w naszym przewodzie pokarmowym, dzięki czemu całkowicie zanika nieprzyjemny zapach czosnku, przy zachowaniu skuteczności tego naturalnego antybiotyku.

UWAGA
Mikstura czosnkowa ma silne działanie oczyszczające i  nie należy jej stosować w trakcie gwałtownych reakcji organizmu występujących w początkowej fazie kuracji Miksturą Oczyszcząjącą"
Tyle autor. Kto jest zainteresowany  tym tematem, więcej szczegółów znajdzie we wspomnianej pozycji :)
Autorem samej mikstury jest Mirosław Sobolewski.

           *Kapusta powinna być z dobrego źródła, by była kiszona bez dodatku octu.

12 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł ja mieszam miód czosnek i sok z cytryny i to jem prze całą zimę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm ciekawy przepis, nie słyszałam wcześniej o takim sposobie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe, będę musiała trochę więcej poczytać o tym grzybie.

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis zabieram Uleńko - może się przyda a czosnek uwielbiam - buziaki śle Marii

    OdpowiedzUsuń
  5. O takiej miksturze nie słyszałam. Najważniejsze, żeby była skuteczna. To podstawa. I tyle naturalnych składników.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś czytałam książki Tombaka, wiele ciekawych rzeczy z nich można się dowiedzieć:) Na pewno nie zaszkodzi nikomu taka mikstura.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie znam tego grzyba, ale mikstura samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie słyszałam o takiej kuracji, ale człowiek się uczy przez całe życie, prawda?
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierwszy raz o grzybie candida usłyszałam (przeczytałam) na Twoim blogu, a więc jest sens zamieszczania takich przepisów, bo warto wiedzieć więcej. Mikstura bardzo przekonuje o jej zdrowotności.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak najbardziej kulinaria idą w parze ze zdrowiem, to moje zdanie. Fajnie, że zamieściłaś przepis na tą miksturę, bo to samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Interesowałam się swego czasu candidą, podejrzewałam ją u siebie. Przepis zachowam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...