Zamieszczam przepis, który zaczerpnęłam z książki Michała Tombaka "Zdrowie na własne życzenie"
Niektórzy powiedzą, że jest prowadzę blog kulinarny, a nie porady zdrowotne :)
Uważam jednak, że kulinaria i zdrowie idą, a przynajmniej powinny iść w parze. Stąd ten wpis.
Według zapewnień autora mikstury jest ona niezwykle skuteczna w likwidowaniu zakażenia organizmu grzybem Candida albicans.
"Składniki :
Niektórzy powiedzą, że jest prowadzę blog kulinarny, a nie porady zdrowotne :)
Uważam jednak, że kulinaria i zdrowie idą, a przynajmniej powinny iść w parze. Stąd ten wpis.
"Składniki :
- 1 duża główka lub 2 małe główki czosnku
- 25 dag kwaszonej kapusty *
- 1 cytryna
- 3 łyżki oleju z siemienia lnianego
- 1/2 litra wody niskomineralizowanej
Przygotowanie:
- Czosnek obrać i użyć tylko zdrowych ząbków, dobrze umytą cytrynę obrać tylko z żółtej skórki
- Wszystkie składniki wkładamy do świeżo umytego miksera, dolewamy tyle wody, by tworzyła warstwę 3 cm nad pozostałymi składnikami i miksujemy 1-2 min. Następnie dolewamy resztę wody i miksujemy przez minutę.
Stosowanie :
Kuracje rozpoczynamy od jednej łyżki stołowej pół godziny przed każdym posiłkiem, następnie co kilka dni zwiększamy ilość mikstury, aż dochodzimy do jednej szklanki przed posiłkiem. ale nie przekraczamy 3 szklanek mikstury dziennie.
Przechowywanie :
Miksturę należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym naczyniu, w temp. 5-10 *C
Zalety :
Bakterie kwasu mlekowego trawią czosnek już w naczyniu miksera, następnie w czasie przechowywania, a także w naszym przewodzie pokarmowym, dzięki czemu całkowicie zanika nieprzyjemny zapach czosnku, przy zachowaniu skuteczności tego naturalnego antybiotyku.
UWAGA
Mikstura czosnkowa ma silne działanie oczyszczające i nie należy jej stosować w trakcie gwałtownych reakcji organizmu występujących w początkowej fazie kuracji Miksturą Oczyszcząjącą"
Tyle autor. Kto jest zainteresowany tym tematem, więcej szczegółów znajdzie we wspomnianej pozycji :)
Autorem samej mikstury jest Mirosław Sobolewski.
*Kapusta powinna być z dobrego źródła, by była kiszona bez dodatku octu.
*Kapusta powinna być z dobrego źródła, by była kiszona bez dodatku octu.
ciekawy pomysł ja mieszam miód czosnek i sok z cytryny i to jem prze całą zimę:)
OdpowiedzUsuńhmm ciekawy przepis, nie słyszałam wcześniej o takim sposobie:)
OdpowiedzUsuńCiekawe, będę musiała trochę więcej poczytać o tym grzybie.
OdpowiedzUsuńprzepis zabieram Uleńko - może się przyda a czosnek uwielbiam - buziaki śle Marii
OdpowiedzUsuńO takiej miksturze nie słyszałam. Najważniejsze, żeby była skuteczna. To podstawa. I tyle naturalnych składników.
OdpowiedzUsuńKiedyś czytałam książki Tombaka, wiele ciekawych rzeczy z nich można się dowiedzieć:) Na pewno nie zaszkodzi nikomu taka mikstura.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńNie znam tego grzyba, ale mikstura samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o takiej kuracji, ale człowiek się uczy przez całe życie, prawda?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie:)
Pierwszy raz o grzybie candida usłyszałam (przeczytałam) na Twoim blogu, a więc jest sens zamieszczania takich przepisów, bo warto wiedzieć więcej. Mikstura bardzo przekonuje o jej zdrowotności.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak najbardziej kulinaria idą w parze ze zdrowiem, to moje zdanie. Fajnie, że zamieściłaś przepis na tą miksturę, bo to samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńInteresowałam się swego czasu candidą, podejrzewałam ją u siebie. Przepis zachowam.
OdpowiedzUsuń