wtorek, 3 lutego 2015

Chleb z natką pietruszki na zaczynie z jogurtem




Składniki na zaczyn,  który robimy wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba.


  • 25 g zakwasu aktywnego tzn. takiego który ma specyficzny zapach i "bąbelkuje"
  • 300 g mąki żytniej  typ 720
  • 150 g jogurtu
  • 150 g wody


Składniki zaczynu łączymy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do przefermentowania w temp. pokojowej na 12- 16 godz. Zaczyn powinien delikatnie urosnąć i opaść.


Ciasto właściwe:

  • 625 g zaczynu, całość
  • 530 g mąki chlebowej typ 720, u mnie typ 650
  • 280 g wody
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 20 g soli morskiej
  • 60 g natki pietruszki, u mnie mniej i niepotrzebnie drobno ją pokroiłam, powinna być grubo pokrojona
  • mąka do podsypania w trakcie składania ciasta



Przygotowanie :

  1. Składniki ciasta właściwego mieszamy razem i wyrabiamy około 5 min. ręcznie lub nieco krócej mechanicznie. Na koniec dodajemy natkę i dokładnie mieszamy z ciastem.
  2. Ciasto pozostawiamy na 2 i pół godziny
  3. W międzyczasie 2 razy w odstępie 50 min, wyjmujemy ciasto na omączony blat i składamy kopertę. za trzecim razem formujemy ciasto w bochenek i wkładamy do ostatecznego rośnięcia. U mnie rosło około 2 godz.
  4. Pieczemy w nagrzanym do temp. 240 *C , a nawet 250 *C w naparowanym piekarniku, na blaszce, w garnku lub na kamieniu przez 15 min. Po czym wyjmujemy naczynie z wodą, zmniejszamy temperaturę do 220 *C dopiekamy przez 30-35 min. Na 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temp. do 200 *C
  5. Chleb po wyjęciu z piekarnika ma być rumiany, lekki i po stukaniu zgiętym palcem w spód bochenka, ma wydawać głuchy odgłos.

Uwaga :

Ważna jest początkowa temperatura i te 15 min, kiedy to chleb powinien urosnąć i „zamknąć” powierzchnię skórki na słomiany kolor.

Przepis z niezawodnego bloga Danusi ,









13 komentarzy:

  1. Świetny chlebek, pysznie Ci wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis z tym jogurtem. Każdy domowy chlebek jest wart uwagi i pochwały!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale chlebuś! Poproszę taką pyszną kromeczkę :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny chlebek... Zjadłabym go jeszcze ciepły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego przepisu nie znałam, bardzo fajny i ciekawy smak napewno

    OdpowiedzUsuń
  6. O Jessu, ta skóreczka! Jak ona musi chrupać pod zębami! I kwaskowaty smak, który idealnie pasuje do masełka. Nic więcej nie trzeba, niż ta natka :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Natka pietruszki teraz dla mnie bardzo wskazana i jem do kazdego prawie posiłku, fajny przepis może sprawdzę ale muszę zdobyć zaczyn:)) pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze żadnego chleba nie upiekłam , muszę kiedys zrobić to pierwszy raz. Ten wygląda wspaniale. Pietruszka zawsze na topie do wszystkiego. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  9. Chleb wygląda doskonale, wyobrażam sobie jak chrupie skórka i jak smakuje z masłem albo z Twoim paprykarzem. Zazdroszczę wszystkim, których karmisz takimi pysznościami. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ta pajdka z masełkiem...hmmm...tylko zajadać! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super chleb :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...