piątek, 6 lutego 2015

Mój paprykarz rybny




To prosty sposób na zrobienie paprykarza rybnego. Potrzebujemy niewiele składników by zrobić go sobie samemu. Na pewno będzie smaczniejszy od tego kupnego :)



Składniki :

  • 4-5 filetów rybnych
  • 2 duże cebule
  • 2 papryki
  • koncentrat pomidorowy, keczup
  • sól, olej do smażenia
  • pieprz, carry, ostra mielona papryka
  • sok z cytryny
  • ewentualnie natka pietruszki
Przygotowanie :
  1. Filety rybne lekko rozmrozić, posolić i usmażyć je tylko w mące, zdjąć z patelni, po ostudzeniu pokruszyć
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby
  3. Umytą paprykę oczyścić z pestek, pokroić dość drobno (ja pokroiłam za grubo) i dodać do zeszklonej cebuli- wymieszać i smażyć chwilę razem, dodać pokruszoną rybę i ponownie wymieszać
  4. Dodać koncentrat, carry, paprykę keczup, sól i pieprz do smaku oraz tyle soku z cytryny by całość przypominała nam ulubiony paprykarz :), ale dla mnie jest o niebo lepszy w smaku.

Paprykarz podzieliłam na 2 części; do jednej dodałam keczup, a do drugiej pomidorowy sos chili.
Ta wersja z sosem chili  była pikantniejsza :)

20 komentarzy:

  1. Zupełni inny niż mój i z pewnością smaczniejszy niż ten zapuszkowany.;)
    Częstuję się z przyjemnością.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha. Robię podobny ale z wędzonej makreli :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie ;) Choć ja bym bardziej paprykę pokroił - ale to już jak kto lubi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego piątku i całego weekendu:))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Często zasadami się takim paprykarzem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo! Kochana :))) Uwielbiamy paprykarz :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli chodzi o kupny paprykarz - szkoda gadać. ;) Też wolę przygotowywać w domu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego paprykarza nie ma co porównywać z kupionym. Myślę , że może też postać kilka dni w lodówce. Miłego weekendu Uleńko.

    OdpowiedzUsuń
  9. Sppdobal mi sie- zapisuje do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super zdrowe danie; wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To jest inny przepis niż mój. I te duże kawałki papryki mnie pasują!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne zdjęcia :) Taki paprykarz z chęcią bym zjadła :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki domowy paprykarz zjadłabym z przyjemnością :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też wole swojej roboty, pycha :) Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. wow, wygląda apetycznie. Ulu, a może jakieś słodkości na Tłusty czwartek masz do opublikowania na Kwiecie Dolnośląskim?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak byłyśmy młodsze to zawsze lubiłyśmy paprykarz "rozcieńczony" z gęstym sokiem pomidorowym. Gdy już zaczynałyśmy mieć świadomość produkcji takiej konserwy, nasze preferencje się zmieniły. Taki domowy baaardzo chętnie byśmy spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takiego domowego nie jadłam :) Chętnie bym skosztowała.
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Czuję się zainspirowana i niebawem przystąpię do działania ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...