Składniki :
- mały koncentrat pomidorowy
- 2 szklanki wody
- 5 łyżek octu
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki oleju
- 1 cebula, ziele angielskie, liść laurowy
- około 1 kg usmażonej ryby
Przygotowanie :
- Rybę smażymy w mące
- Do wody dolewamy ocet, wsypujemy sól, cukier, dodajemy przyprawy, gotujemy
- W gorącej zalewie mieszamy koncentrat i dodajemy olej, ponownie gotujemy
- Pokrojoną w piórka cebulę parzymy wrzątkiem
- Usmażoną rybę układamy warstwami na przemian z cebulą , zalewamy przygotowaną zalewą.
Najlepsza na drugi, trzeci dzień kiedy ryba przejdzie smakami zalewy.
Zalewy starcza na około 1 kg usmażonej ryby.
Bardzo lubię taką rybkę:)
OdpowiedzUsuńPyszne sa takie ryby, uwielbiam
OdpowiedzUsuńOj z pewnością jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńZapewne pysznosci!
OdpowiedzUsuńPyszna jest taka rybka :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na rybkę :)
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu szukałam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką rybkę:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Bardzo lubię rybę w zalewie octowej , dzięki za przepis. Pozdrawiam gorąco.
OdpowiedzUsuńa jaki gatunek ryby polecacie do zalewy?
OdpowiedzUsuńJa miałam akurat tołpygę, ale może być np. miruna. Dobrze by był to filet bez ości, pozdrawiam :)
UsuńOj, nie lubię ryby w takiej formie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNie kojarzę, abym miała okazję jeść tak podaną rybę, ale oczywiście jak tylko taka sytuacja się pojawi to na pewno spróbuję. Na ten moment jestem wielką zwolenniczką produktów https://mowisalmon.pl/produkty/ gdzie oczywiście najważniejszym składnikiem jest sam łosoś.
OdpowiedzUsuń