sobota, 18 lipca 2015

Pasztet z fasoli i gruszki.


                        Dla tych co nie jadają mięsa mam świetną propozycję :)



Składniki :

  • 300 g suchej białej fasoli ( przed gotowaniem)
  • 1 duża gruszka
  • 1 cebula
  • 100 g orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni
  •  czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 2 listki laurowe, czarny pieprz, sól, maggi, rozmaryn
  • olej do smażenia

Przygotowanie :
  1. Fasolę namoczyć na noc, ugotować
  2. Pokrojoną cebulę podsmażyć z kilkoma łyżkami oleju, liściem laurowym, płaską łyżeczką rozmarynu suszonego lub gałązką świeżego
  3. Dodać do tego pokrojoną drobno gruszkę, smażyć do miękkości gruszki, przestudzić, wyjąć listek i gałązkę rozmarynu
  4. Włożyć do blendera masę z gruszką i cebulą, dołożyć orzechy, dosypać zmielone siemię lniane- zmiksować
  5. Całość doprawić świeżym czarnym pieprzem, solą, maggi, ostrą papryką, dodałam 2 jajka i ponownie wymieszałam
  6. Przełożyć do foremki o wymiarach 30 x 12 cm, piekłam w 180 C* przez około 80 min.



           Jak dla mnie pasztet miał zbyt słodki smak, ale ogólnie bardzo mi smakował. 
                            Następnym razem dodam ostrzejszych przypraw :)
                                A świetnym dodatkiem będzie chrzan.

przepis stąd

26 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe połączenie smaków !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Z gruszką to dla mnie nowość,ale jestem ciekawa smaku;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie, że mój przepis Ciebie zainspirował :) I rzeczywiście pasztet jest bardzo delikatny, dlatego najlepszy jest na kanapce z dodatkiem chrzanu lub musztardy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A do pasztetu, pyszny swojski chlebek:) mmm... pycha!
    miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowite połączenie składników, myślę, że warto spróbować. Pozdrawiam wakacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fasola i gruszka bardzo ciekawe i odważne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wypróbuję Uleńko - bo smakowicie wygląda - buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na pasztet, ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pasztet o ciekawym smaku, a jak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda, ale ja jestem mięsożerna!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. chciałam by umieć taki zrobić;) smacznie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ulu, dzięki za propozycję na pasztet. Będę miała świetne danie dla syna, on ze względu na chorobę nie może jeść normalnego pasztetu.
    Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe połączenie :) i do tego mam fasole w szafce, z którą nie mam co zrobić ;)

    pozdrawiam
    Humora

    OdpowiedzUsuń
  14. Pasztet wygląda jak mięsny , ciekawy zestaw skladników. Miłej niedzieli !

    OdpowiedzUsuń
  15. ciekawe połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem bardzo ciekawa połączenia smaku fasoli i gruszki- świetny pomysł do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Już wcześniej widziałyśmy na jakimś blogu to połączenie i do dziś je pamiętamy. Bardzo intrygujące, koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Gruszka do fasoli - bardzo oryginalne połączenie.
    Robiłam kiedyś pasztet z soi.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. muszę wypróbować ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubię pasztety, ale jadam tylko domowe. Z fasoli i gruszki nie próbowałam jeszcze, ale wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie lubię pasztetów. Chociaż ten wygląda smacznie :-).

    OdpowiedzUsuń
  22. Ta gruszka to mnie zdziwiła i zaciekawiła. Moja Horda żąda jednak mięcha!

    OdpowiedzUsuń
  23. Wspaniałe zestawienie składników i smaków!
    Kradnę przepis...

    OdpowiedzUsuń
  24. och, zachwyciłaś mnie! co za połączenie, nie jadłam niestety :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...