Składników dość sporo, ale ciasto proste do wykonania, dlatego kiedy są już świeże jeżyny, zachęcam do jego upieczenia :)
Składniki :
- 3 średnie jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 25 dag jeżyn
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sodki
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego plus 3 łyżki cukru białego
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Wymieszać mąki z sodą oraz solą
- W drugiej misce połączyć wiórki, cynamon, biały cukier i odstawić na bok
- Cukier trzcinowy zmiksować z masłem i olejem, aż będzie puszysta, dodawać po jednym jajku, a następnie jogurt
- Stopniowo dodawać mąkę i zmiksować do połączenia składników
- Część ciasta wylać do foremki, posypać jeżynami, wylać resztę ciasta i posypać znów jeżynami
- Piekłam 40 min. w natłuszczonej foremce o średnicy 22 cm.
Wygląda bardzo zdrowo!
OdpowiedzUsuńIdę głosować!
Niestety tym razem nie dla mnie. Nie lubię kokosu.
OdpowiedzUsuńjezyn jeszcze w tym roku nie jadlam;0
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńDzięki cynamonowi i cukrowi trzcinowemu ciasto jest troszkę inne niż te, które zwykle pieczemy :-)
OdpowiedzUsuńMniam...zjadłabym kawałeczek takiego ciacha, pysznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto... wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńudanego weekendu:)
Takie ciacho robię dość często :)
OdpowiedzUsuńale smakowite ciasteczko :)
OdpowiedzUsuńPodobnie jak u mnie...też owoce i wiórki z ciachem :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyrosło twoje ciasto!;) Uwielbiam wypieki z jeżynami.
OdpowiedzUsuńU mnie w ogródeczku jeszcze jeżyny nie dojrzały, a taki smak na nie mam :) Ciasto wygląda super smacznie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńlubię takie proste ciasta :)
OdpowiedzUsuń