piątek, 7 sierpnia 2015

Ciasto z jeżynami i wiórkami kokosowymi


Składników dość sporo, ale ciasto proste do wykonania, dlatego kiedy są już świeże jeżyny, zachęcam do jego upieczenia :)



Składniki :

  • 3 średnie jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 25 dag jeżyn
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sodki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego plus 3 łyżki cukru białego
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
  1. Wymieszać mąki z sodą oraz solą
  2. W drugiej misce połączyć wiórki, cynamon, biały cukier i odstawić na bok
  3. Cukier trzcinowy zmiksować z masłem i olejem, aż będzie puszysta, dodawać po jednym jajku, a następnie jogurt
  4. Stopniowo dodawać mąkę i zmiksować do połączenia składników
  5. Część ciasta wylać do foremki, posypać jeżynami, wylać resztę ciasta i posypać znów jeżynami
  6. Piekłam 40 min. w natłuszczonej foremce o średnicy 22 cm.

przepis stąd zmodyfikowany


13 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo zdrowo!
    Idę głosować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety tym razem nie dla mnie. Nie lubię kokosu.

    OdpowiedzUsuń
  3. jezyn jeszcze w tym roku nie jadlam;0

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki cynamonowi i cukrowi trzcinowemu ciasto jest troszkę inne niż te, które zwykle pieczemy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam...zjadłabym kawałeczek takiego ciacha, pysznie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjne ciasto... wspaniale wygląda!
    udanego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciacho robię dość często :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podobnie jak u mnie...też owoce i wiórki z ciachem :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pięknie wyrosło twoje ciasto!;) Uwielbiam wypieki z jeżynami.

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie w ogródeczku jeszcze jeżyny nie dojrzały, a taki smak na nie mam :) Ciasto wygląda super smacznie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. lubię takie proste ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...