niedziela, 9 sierpnia 2015

Cukiniowe spaghetti


Na dzisiejszy obiad proponuję proste danie, smaczne cukiniowe spaghetti, świetne jest :)



Składniki :

  • 2 małe cukinie
  • pesto- tym razem użyłam gotowe ze słoiczka
  • parmezan
  • ziarna dyni i siemienia, ewentualnie migdały w płatkach


Przygotowanie :

  1. Umytą cukinię kroimy w długie wstążki , najlepiej za pomocą obieraczki
  2. Przekładamy na sitko i posypujemy solą, pozostawiamy na 30 min.
  3. Po tym czasie przelewamy gorącą wodą, pozostawiamy do zupełnego ocieknięcia, a dodatkowo możemy osuszyć na ręczniku papierowym
  4. Na gorący olej przekładamy cukinię, smażymy chwilę, by straciła surowiznę, dokładamy gotowe pesto i mieszamy do połączenia składników
  5. Już na talerzu posypujemy startym serem i ziarnami.
Moje uwagi :
Nie wykorzystałam miąższu z pestkami.
Pocięty i posolony "makaronik" należy dokładnie przelać wodą, by podczas jedzenia nie był za słony. Do tak przygotowanej cukinii można ugotować al dente makaron spaghetti, wówczas jedzenia starczy dla kilku osób :)

Składnik na przygotowanie swojego pesto :
2 ząbki czosnku, mały pęczek mięty,1/2 pęczka świeżej bazylii, 5 dag startego parmezanu, 70 ml oliwy. Należy połączyć je w moździerzu lub malakserze.

Pomysł zaczerpnęłam z "Moje Gotowanie Ekstra" 1/2015


                                                            A tu wersja z jajkiem, bez pesto.

28 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł na wykorzystanie cukini :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie. Mam dwie cukinie, wykorzystam przepis na kolację. : ) Dziękuję za pomoc.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam jeszcze makaronu z cukinii, ale strasznie mnie taka forma interesuje :) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny i lekki obiad. w sam raz na upały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, bardzo mi się podoba ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze mnie intrygował makaron z cukinii, ale jeszcze nie miałam okazji zrobić, wygląda niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Uwielbiamy cukinię w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Raczej by mi nie smakowało ale przyznam, że ciekawe :-).

    OdpowiedzUsuń
  9. takiego spaghetti jeszcze nie widziałam, wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłam kilka razy taki makaron i moim zdaniem może być przepyszny. A ten właśnie na taki wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  11. W minionym tygodniu też miałam makaron z cukinii. Świetna rzecz, środek absolutnie się nie nadaje, lepiej go inaczj zużyć jak jeszcze nasionka drobne.

    OdpowiedzUsuń
  12. z checią takie przygotuje w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  13. niedawno też robiłam bardzo podobne danie, pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne. Idealne na upały.

    OdpowiedzUsuń
  15. wspaniałe, lekkie, takie jak lubię latem. pycha!

    OdpowiedzUsuń
  16. Lekkie danie , w sam raz na upały. Pozdrowienia z nad Bałtyku. Powoli nadrabiam zaległości blogowe.

    OdpowiedzUsuń
  17. Oryginalny sposób na użycie cukinii. Efekt końcowy fantastyczny! Masz super blog, już obserwuję! Może tak wspólna obserwacja? Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Koniecznie muszę takie zrobić! Kiedyś widziałam takie podobne, miałam przygotować, ale zapomniałam, a to tak smakowicie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. A czy do tego przepisu zamiast cukini można użyć kabaczku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście,bo dla mnie cukinia i kabaczek to jedno i to samo :) pozdrawiam.

      Usuń
  20. Warzywne spaghetti to coś ekstra na obecne temperatury! Ja jednak przyrządzam je zawsze na surowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zagłosować chciałam ale widzę, że konkurs już rozstrzygnięty :)
    Niedawno z urlopu wróciłam .

    Cukinię bardzo lubię ale w takiej postaci jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Cukinia jest dobra na wszystko! U nas gości na stole dość często :-)
    Dziękuję za wizytę u mnie , pozdrawiam jeszcze wakacyjnie! :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...