Na dzisiejszy obiad proponuję proste danie, smaczne cukiniowe spaghetti, świetne jest :)
Składniki :
- 2 małe cukinie
- pesto- tym razem użyłam gotowe ze słoiczka
- parmezan
- ziarna dyni i siemienia, ewentualnie migdały w płatkach
Przygotowanie :
- Umytą cukinię kroimy w długie wstążki , najlepiej za pomocą obieraczki
- Przekładamy na sitko i posypujemy solą, pozostawiamy na 30 min.
- Po tym czasie przelewamy gorącą wodą, pozostawiamy do zupełnego ocieknięcia, a dodatkowo możemy osuszyć na ręczniku papierowym
- Na gorący olej przekładamy cukinię, smażymy chwilę, by straciła surowiznę, dokładamy gotowe pesto i mieszamy do połączenia składników
- Już na talerzu posypujemy startym serem i ziarnami.
Moje uwagi :
Nie wykorzystałam miąższu z pestkami.
Pocięty i posolony "makaronik" należy dokładnie przelać wodą, by podczas jedzenia nie był za słony. Do tak przygotowanej cukinii można ugotować al dente makaron spaghetti, wówczas jedzenia starczy dla kilku osób :)
Pocięty i posolony "makaronik" należy dokładnie przelać wodą, by podczas jedzenia nie był za słony. Do tak przygotowanej cukinii można ugotować al dente makaron spaghetti, wówczas jedzenia starczy dla kilku osób :)
Składnik na przygotowanie swojego pesto :
2 ząbki czosnku, mały pęczek mięty,1/2 pęczka świeżej bazylii, 5 dag startego parmezanu, 70 ml oliwy. Należy połączyć je w moździerzu lub malakserze.
Pomysł zaczerpnęłam z "Moje Gotowanie Ekstra" 1/2015
Pomysł zaczerpnęłam z "Moje Gotowanie Ekstra" 1/2015
ciekawy pomysł na wykorzystanie cukini :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie. Mam dwie cukinie, wykorzystam przepis na kolację. : ) Dziękuję za pomoc.
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze makaronu z cukinii, ale strasznie mnie taka forma interesuje :) Pysznie!
OdpowiedzUsuńpyszny i lekki obiad. w sam raz na upały :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo mi się podoba ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńZawsze mnie intrygował makaron z cukinii, ale jeszcze nie miałam okazji zrobić, wygląda niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z cukinią!
OdpowiedzUsuńPycha! Uwielbiamy cukinię w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńRaczej by mi nie smakowało ale przyznam, że ciekawe :-).
OdpowiedzUsuńIntrygujący!
OdpowiedzUsuńtakiego spaghetti jeszcze nie widziałam, wygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńJadłam kilka razy taki makaron i moim zdaniem może być przepyszny. A ten właśnie na taki wygląda!
OdpowiedzUsuńW minionym tygodniu też miałam makaron z cukinii. Świetna rzecz, środek absolutnie się nie nadaje, lepiej go inaczj zużyć jak jeszcze nasionka drobne.
OdpowiedzUsuńz checią takie przygotuje w domu:)
OdpowiedzUsuńniedawno też robiłam bardzo podobne danie, pyszne!
OdpowiedzUsuńProste, szybkie w przygotowaniu i smaczne. Idealne na upały.
OdpowiedzUsuńwspaniałe, lekkie, takie jak lubię latem. pycha!
OdpowiedzUsuńLekkie danie , w sam raz na upały. Pozdrowienia z nad Bałtyku. Powoli nadrabiam zaległości blogowe.
OdpowiedzUsuńWarto wyprobować, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńOryginalny sposób na użycie cukinii. Efekt końcowy fantastyczny! Masz super blog, już obserwuję! Może tak wspólna obserwacja? Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę takie zrobić! Kiedyś widziałam takie podobne, miałam przygotować, ale zapomniałam, a to tak smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńA czy do tego przepisu zamiast cukini można użyć kabaczku?
OdpowiedzUsuńOczywiście,bo dla mnie cukinia i kabaczek to jedno i to samo :) pozdrawiam.
UsuńSuper letnie danie, pycha!
OdpowiedzUsuńWarzywne spaghetti to coś ekstra na obecne temperatury! Ja jednak przyrządzam je zawsze na surowo ;)
OdpowiedzUsuńZagłosować chciałam ale widzę, że konkurs już rozstrzygnięty :)
OdpowiedzUsuńNiedawno z urlopu wróciłam .
Cukinię bardzo lubię ale w takiej postaci jeszcze nie jadłam :)
Cukinia jest dobra na wszystko! U nas gości na stole dość często :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę u mnie , pozdrawiam jeszcze wakacyjnie! :-)