składniki :
- jeżyny
- śliwki najlepsze będą węgierki
- cukier
Przygotowanie :
- Umyte jeżyny i wypestkowane śliwki połączyłam w garnku
- Smażyłam do zagęszczenia masy, dosypałam cukier i ponownie smażyłam do momentu, aż uzyskałam pożądaną konsystencję konfitury
- Gorącą przekładałam do idealnie czystych, wyparzonych i suchych słoiczków.
Proporcja śliwek do jeżyn u mnie była mniej więcej 3;1 tzn. więcej było śliwek :)
taka domowa konfitura to prawdziwy rarytas, zwłaszcza jedzona w srodku zimy!
OdpowiedzUsuńU mnie jeżyn nawet na lekarstwo nie ma. Piękny kolorek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, uwielbiam, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie! Uwielbiam jeżyny, a z śliwkami muszą fajnie się komponować ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Powiedz proszę, ile godzin smażyłaś, bo ten czas mnie przeraża!
OdpowiedzUsuńBasiu, przyznam, że te konfitury robiłam w poprzednim sezonie i nie zdążyłam wstawić wpisu :(
UsuńDlatego dokładnie nie pamiętam, ale wydaje mi się, że nie tak długo...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńSuper! :)
OdpowiedzUsuńMmm pyszota! Idealna do twarożku :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, tylko że wszystkie jeżyny zjadły mi kosy... :/ Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńuściski
Musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńNa sam widok ślinka cieknie :) Taka konfiturka to same pyszności :))
OdpowiedzUsuńNie ma nic pyszniejszego jak domowa konfitura! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie;))
OdpowiedzUsuńWarto się napocić by zimą wyciągnąć lato ze słoika:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, idealny kolor i konsystencja :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona konfitura! Połączenie śliwek i jeżyn to dla mnie ideał :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Prosty i smaczny!
OdpowiedzUsuńwww.cherries3blog.blogspot.pl