poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Konfitura jeżynowo-śliwkowa



składniki :

  • jeżyny
  • śliwki najlepsze będą węgierki
  • cukier


Przygotowanie :
  1. Umyte jeżyny i wypestkowane śliwki połączyłam w garnku
  2. Smażyłam do zagęszczenia masy, dosypałam cukier i ponownie smażyłam do momentu, aż uzyskałam pożądaną konsystencję konfitury
  3. Gorącą przekładałam do idealnie czystych, wyparzonych i suchych słoiczków.
Proporcja śliwek do jeżyn u mnie była mniej więcej 3;1 tzn. więcej było śliwek :)

19 komentarzy:

  1. taka domowa konfitura to prawdziwy rarytas, zwłaszcza jedzona w srodku zimy!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie jeżyn nawet na lekarstwo nie ma. Piękny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi pysznie! Uwielbiam jeżyny, a z śliwkami muszą fajnie się komponować ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiedz proszę, ile godzin smażyłaś, bo ten czas mnie przeraża!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, przyznam, że te konfitury robiłam w poprzednim sezonie i nie zdążyłam wstawić wpisu :(
      Dlatego dokładnie nie pamiętam, ale wydaje mi się, że nie tak długo...

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  5. Mmm pyszota! Idealna do twarożku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, tylko że wszystkie jeżyny zjadły mi kosy... :/ Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być przepyszne połączenie!
    uściski

    OdpowiedzUsuń
  8. Na sam widok ślinka cieknie :) Taka konfiturka to same pyszności :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie ma nic pyszniejszego jak domowa konfitura! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Warto się napocić by zimą wyciągnąć lato ze słoika:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pięknie, idealny kolor i konsystencja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja ulubiona konfitura! Połączenie śliwek i jeżyn to dla mnie ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super przepis! Prosty i smaczny!

    www.cherries3blog.blogspot.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...