- średnia cukinia
- bakłażan
- kilka marchewek
- śmietana
- jajko
- sól, pieprz
- bazylia
- ewentualnie plastry szynki
Przygotowanie :
- Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 25cm
- Pieczemy do zarumienienia w temp. 180 *C
- Umyte warzywa kroimy w cienkie plastry ( u mnie ciut za grube ), parzymy kolejno w posolonym wrzątku, osączamy i układamy na podpieczonym blacie, jeśli mamy szynkę to wkładamy ją między warzywa
- Zalewamy śmietaną z jajkiem i pokrojoną drobno bazylią
- Pieczemy do ścięcia śmietany
Składniki na ciasto:
- jajko
- 20 dag mąki
- 8 dag zimnego masła
- sól
- łyżka zimnej wody
Z podanych składników zagnieść ciasto na tartę, włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.
Taka tarta może być daniem obiadowym dla wielu osób.
Przepis podpatrzyłam w "Moje Gotowanie ekstra" 1/2015
Taka tarta może być daniem obiadowym dla wielu osób.
Przepis podpatrzyłam w "Moje Gotowanie ekstra" 1/2015
Wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńGratuluję Ci Uleńko drugiego miejsca, cały czas śledziłam. nagroda świetna, choć żal wycieczki do Paryża.
OdpowiedzUsuńMoże następnym razem przebijemy wszystkich. Serdecznie pozdrawiam, a przepis na tartę zapisuję:-)
Uwielbiam wszelkie tarty, ta Twoja wygląda naprawdę świetnie:)
OdpowiedzUsuńOj, fajny przepis na dzisiejszy obiad.
OdpowiedzUsuńGratuluję, drugie miejsce to wysoka pozycja.
Pozdrawiam :)
od samego patrzenia zrobiłam się głodna. :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńta tarta wygląda jakby się do nas uśmiechała ;)
OdpowiedzUsuńObłędna tarta, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja, swietne kolorowe letnie danie
OdpowiedzUsuńUlu, gratuluję. Paryż poczeka. Uwielbiam tarty z wszelakim nadzieniem. Twoją wypróbuję także! :))
OdpowiedzUsuńJuż od dłuższego czasu planuję zrobić tartę z warzywami;) Twoja wygląda idealnie.
OdpowiedzUsuńJaki układ warzyw, cóż za precyzja :) Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia aż ślinka cieknie. ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, a ten zapach? Już go czuję! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju tarty. Dawno nie robiłam, a ta wygląda wyśmienicie, pożywnie i bardzo zdrowo :D
OdpowiedzUsuńboska tarta, perfekcyjnie ułożone warzywa :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Za niedługo zadebiutuje na moim stole! :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda doskonale;)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelka, jadłam kiedyś podobna ze szpinakiem, ale teraz dostałam cukinię więc chyba zrobię, pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńSmakowita, lubię takie!
OdpowiedzUsuńJa też się przymierzałam do tej tarty, tylko nigdy nie mam wszystkich kolorów warzyw :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńsmakowita
OdpowiedzUsuń