środa, 18 listopada 2015

Karczek peklowany i pieczony



Składniki :

  • mięso - karczek wieprzowy, u mnie około 1,3 kg
  • 3 liście laurowe
  • na 1/2 l wody cała łyżka soli
  •  pieprz ziarnisty- 3 ziarnka
  • ziele angielskie - 3 ziarnka
  • 5 ząbków czosnku
  • kawałek selera, cale jabłko
  • ostra papryka mielona i pieprz czarny, jeśli mamy suszoną papryczkę chili to pokruszyć na mięso



Przygotowanie :
  1. Na 3 dni wkładamy mięso do słonej wody z przyprawami tj. zielem pieprzem i liśćmi laurowymi, umieszczamy naczynie z mięsem w chłodnym miejscu
  2. Na trzeci dzień po wyjęciu, mięso osuszamy ręcznikiem papierowym, obsmażamy krótko z obu stron tak by zamknęły się pory
  3. Po lekkim wystudzeniu mięsa nacieramy je przeciśniętym czosnkiem, posypujemy ostrą papryką, pieprzem, pokruszoną chili,przekładamy do foremki, obkładamy plastrami selera i ćwiartkami jabłka, mięso można jeszcze nakłuć ostrym widelcem
  4. Pieczemy w brytfance wpierw w temp. 200 *C ( przez około 15 min.) potem przez około 45  min. w temp. 170*C (przykryłam,a na 20 min przed końcem pieczenia zdjęłam pokrywę ).

Podczas pieczenia mięsa powstało sporo sosu, jeszcze ciepły można zmiksować, zagęścić np. śmietaną z mąką i wykorzystać do polania makaronu czy kaszy.


                                       Plaster mięsa z chlebem i posypany kiełkami też będzie pyszny :)

23 komentarze:

  1. Wow, pięknie wyszedł. Świetnie nadaje się do akcji http://www.polskazupa.pl/zaproszenie-do-akcji-12-potraw-na-swiateczny-stol/ . Serdecznie zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka sztuka mięsa musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :) Ja często piekę różne rodzaje mięs, poza tym wędzę, gotuję w majonezie i robię różności w szynkowarze, żeby nie kupować tych plastikowych wędlin w sklepach. Zawsze takie własnoręcznie zrobione mięska są dużo zdrowsze.
    Z selerem i jabłkiem nie piekłam nigdy, to świetny pomysł, a dodatkowo ten sosik, który można później zrobić....rewelacja, na pewno wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze daję jabłka do karkówki, one redukują ten charakterystyczny zapach!
    Karkówka jest wspaniała, tylko często bywa tłusta!

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczne i bardzo ciekawy przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie wygląda ta karkóweczka! U mnie w domu przyrządzaniem mięsiwa zajmuje się mąż. Ja robię sobie wtedy przerwę na kawę, albo szatkuję kapustę na surówkę! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię taki karczek z chlebem jako wędlinę. O wiele lepszy niż te ze sklepu! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie, zjadłabym kawaleczek tego mięska

    OdpowiedzUsuń
  9. Same pychotki takie mięsko. Casłkiem inny smak w ustach:)
    Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  10. Mojemu mężowi już cieknie ślinka. Zresztą mnie też.

    OdpowiedzUsuń
  11. mięsko wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wolę jeść upieczone mięso, niż wędliny zakupione w sklepie. Przepis Twój jest wart wypróbowania go i zrobię to. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ zaskoczyłaś mnie prostotą tego dania! Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ooo.. i takie szynki to ja rozumiem! Kawałek się ukroi, a człowiek czuje, że szynkę zjadł, a nie wodę :(
    Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mój mąż to by mnie ucałował za taki karczek!! pycha. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  16. U nas na każde święto musi być . Nigdy nie robiłam mocząc wcześniej. Dzięki za przepis. Pozdrawiam ciepło !!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyszedł super, bardzo apetycznie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Oooo... to coś dla mojego męża i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Już widzę taki karczek na świątecznym stole. Co za widok. Pięknie, smacznie... Nie ma to jak domowa wędlina :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis ! Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...