sobota, 21 listopada 2015

Ciasto biszkoptowe z zarodkami pszennymi


Zarodki pszenne to najbogatsza w składniki odżywcze część ziarna. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E i minerały (fosfor, potas, magnez, miedź, cynk). Polecane dla osób dbających o zdrowie i dobre samopoczucie.
To prawdziwa bomba białkowo -witaminowa. Zawarte w nim białko roślinne wspomaga regenerację komórek i może przyspieszać przemianę materii.


Składniki :

  • 1 szklanka zarodków pszennych stabilizowanych (Sante)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 gruszka pokrojona w kostkę posypana cynamonem
  • garść jagód goji

Przygotowanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę, dosypywać stopniowo cukier- ubijać
  2. Potem dodawać po jednym żółtku, ubijać
  3. Dosypywać mąkę zmieszaną z zarodkami i proszkiem - ucierać najlepiej mikserem
  4. Wsypać do ciasta gruszkę i jagody, wymieszać łyżką i wylać do natłuszczonej foremki 


                       Piekłam w 180 *C przez 50 min. Foremka o średnicy 24 cm.
                       Przepis pochodzi z opakowania  Zarodków pszennych .


                            A moje żółte chryzantemy kwitną pięknie, zdążyły przed mrozami :)

25 komentarzy:

  1. szybkie i bardzo fajne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa jestem jak smakuje, nigdy takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho wygląda fajnie tylko te zarodki jakoś mnie nie przekonują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego ciasta jeszcze nie robiłam, dziękuję za przepis...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe. To najlepsze połączenie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nigdy nie jadłam zarodków pszennych, ciekawe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tym razem przyjrzałem się zdjęciom. Są świetne. Jeśli chodzi o ciasta, to moja teściowa mnie nimi uszczęśliwia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się super. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki kawałeczek ciasta zjadłabym nawet o tak późnej porze:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy takiego biszkoptu nie robiłam, ani też nie jadłam , jeste ciekawa smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto w smaku przypomina tradycyjny biszkopt, ale pewnie przez te zarodki zdrowsze, pozdrawiam wszystkich :)
      I miłej niedzieli życzę.

      Usuń
  11. Kiedyś używałam zarodków pszennych, ale zupełnie o nich zapomniałam!

    OdpowiedzUsuń
  12. ulala.. świetnie przemyciłaś zdrowy dodatek w cieście :) Dla mnie bomba :)
    OO.. masz jeszcze takie chryzantemy? Zazdroszczę- u nas już padły :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne pomysłowe ciasto, ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczne ciasto - nie tylko smaczne, ale i zdrowe :) Piękne chryzantemy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. proste, a jakie smakowite i zdrowe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  16. Apetyczne i zdrowe - chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciacho świetnie wygląda, no i jest bardzo zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajny pomysł, ciasto wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Robiłam już ciasto z zarodkami i było przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajny pomysł na przemycenie zarodków, smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...