wtorek, 24 listopada 2015

Proste ciasto ze śliwkami.


W sklepach, a jeśli się uprzemy to jeszcze może i na straganach znajdziemy śliwki. A warto, bo to ciasto ciasto ze śliwkami jest pyszne :)

Składniki

  • 8 śliwek
  • 120 g masła
  • 8 łyżek mąki
  • 8-10 łyżek cukru
  • 4 małe jajka
  • łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli


Przygotowanie :
  1. Miękkie masło ucieramy z cukrem, podczas ucierania dodajemy po jednym jajku, szczyptę soli
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej
  3. Przelewamy do natłuszczonej formy o średnicy 22 cm, układamy na wierzchu wypestkowane śliwki, pieczemy przez 40-50 min. w 180*C

               przepis stąd

              Ciasto robi się bardzo szybko, a jest przy tym bardzo smaczne :)

19 komentarzy:

  1. Super ciacho, zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie, ale by się zjadło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry pomysł na pyszne ciasto. To prawda, że jeszcze można kupić śliwki. Chyba się skuszę i upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ze śliwkami, to znowu coś dla mnie... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda naprawdę pysznie, chętnie zjadłabym z poranną kawką :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taką prostotę i ciasto ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto jest super,nazywam je ciastem dyżurnym bo szybko i łatwo się robi,szczególnie jak jest sezon na śliweczki.Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  8. ja mam całą półkę zamrożoną.. mniam.. <3 już tutaj czuje jego zapach podczas pieczenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo smacznie i puszyście :) Biorę kawałek do kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. BARDZO lubię takie ciasta:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię ciasta ze śliwkami :) staram się zawsze mieć małe zapasy w swojej zamrażarce śliwek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie proste są najlepsze, bynajmniej dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  13. ciasto wygląda idealnie i mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szybkie i pyszne , mam całą szufladę śliwek zamrożonych . Pozdrawiam Uleńko ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  15. Super ciacho! Pięknie się prezentuje i na pewno jest bardzo smaczne :) Lubię ciasta ze śliwkami bo mają świetny lekko kwaskowy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zamierzam spróbować w ten weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  17. A co ze sliwkami? Kiedy i w jaki sposob je dodac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki wypestkować, pojedyncze połówki ułozyć na wierzchu ciasta kiedy jest już w foremce.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...