Znalazłam wreszcie sposób na przyrządzenie pysznej ryby bez zbytecznego, specyficznego zapaszku jaki w trakcie smażenia najczęściej mamy w domu ...
Składniki :
- filet z mintaja, u mnie około 30-40 dag
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 cebule
- listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i sól
Przygotowanie :
- Rozmrożoną rybę pokroić na kawałki, posolić i posypać pieprzem
- Obrane warzywa pokroić w kostkę i rozłożyć je w szerokim rondlu. polać oliwą i wodą, lekko posolić, dodać 2-3 listki laurowe i kilka ziaren czarnego pieprzu, przykryć pokrywą i gotować do momentu, aż warzywa będą pół miękkie
- Teraz warzywa "odgarnąć" na tyle by można było położyć na nie rybę i przykryć" odgarniętą" częścią warzyw, dogotować całość przez około 5-10 min.
- Przez ten czas ryba w warzywach nabierze aromatu i zupełnej miękkości.
Dla mnie ten sposób przygotowania ryby jest bardzo wygodny i szybki. Nie potrzebowałam nawet włączać piekarnika :)
Kto lubi może zrobić takie danie na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia, polecam.
Następnym razem dla zaostrzenia smaku całej potrawy dodam 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Tak naprawdę ryba nie do końca jest smażona, a raczej ugotowana :)
Podczas przygotowania dania należy kontrolować stan wody i oleju w warzywach by całość nam się nie przypiekła.
By było szybciej warzywa poszatkowałam robotem.
Kto lubi może zrobić takie danie na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia, polecam.
Następnym razem dla zaostrzenia smaku całej potrawy dodam 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Tak naprawdę ryba nie do końca jest smażona, a raczej ugotowana :)
Podczas przygotowania dania należy kontrolować stan wody i oleju w warzywach by całość nam się nie przypiekła.
By było szybciej warzywa poszatkowałam robotem.
Smakowicie wygląda. Nie jem zbyt często ryby, ale na tą mogłabym się skusić.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Oj chyba się pokuszę i wykonam:):):):)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńpyszna rybka :)
OdpowiedzUsuńNie dodaję pietruszki i selera, ma bardziej delikatny smak
OdpowiedzUsuńRyba w warzywach, to moja ulubiona forma przyrządzenia ryby. Delikatność warzyw kontrastuje z intensywnością rybki. Prezentuje się świetnie! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis , bo nie trzeba smażyć ryby. Wypróbuję na pewno. Pozdrawiam !!!
OdpowiedzUsuńSpróbuję, może uda się przemycić rybkę mojemu niejadkowi : )
OdpowiedzUsuńMyślę, że ryb ciągle je się zbyt mało. Można je przecież przyrządzać na różne sposoby i nigdy się nie znudzą. Fajne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńTo mogło by posmakować mojemu mężowi :)
OdpowiedzUsuńTeż robię taką rybę w warzywach, smaczna i zdrowa...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńTeż nie przepadam za zapachem smażonej ryby :/ A taki sposób przygotowania rybki jest super! :)
OdpowiedzUsuńU mnie to się nazywa rybą po grecku, choć wiem, że z greckim pochodzeniem przepis nie ma nic wspólnego.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zarówno ryby, jak i warzywa. Dla mnie bardzo udane zestawienie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych dań!
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis na święta. U mnie w domu podobnie przygotowujemy rybkę po grecku, na prawdę pyszotki ^^
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na rybę :)
OdpowiedzUsuńBardzo prosty i ciekawy pomysł. Piękna foremka- rybka:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis...
OdpowiedzUsuńWspaniały sposób. Zdrowo i pożywnie i smacznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen przepis mam już od wielu lat i zapewniam,ze jest pyszny. Ja przed włozeniem ryby do warzyw dodaje dobra łyżkę musztardy, koncentratu i papryki ostrej do smaku. Po włozeniu ryby do warzyw zrobi się trochę za dużo sosu, ale to trzeba go tylko odparować i rozkoszować sie dietetyczną rybką
OdpowiedzUsuńGosiu, ja znam go od niedawna, ale przypadł mi do smaku, bo roboty z tym daniem jest mało. A i zapachu ryby w domu, zero:) pozdrawiam Cię serdecznie.
Usuń