sobota, 12 grudnia 2015

Ryba w warzywach


Znalazłam wreszcie sposób na przyrządzenie  pysznej ryby bez zbytecznego, specyficznego zapaszku jaki w trakcie smażenia najczęściej mamy w domu ...


Składniki :

  • filet z mintaja, u mnie około 30-40 dag
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 cebule 
  • listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i sól

Przygotowanie :
  1. Rozmrożoną rybę pokroić na kawałki, posolić i posypać pieprzem
  2. Obrane warzywa pokroić w kostkę i rozłożyć je w szerokim rondlu. polać oliwą i wodą, lekko posolić, dodać 2-3 listki laurowe i kilka ziaren czarnego pieprzu, przykryć pokrywą i gotować do momentu, aż warzywa będą pół miękkie
  3. Teraz warzywa "odgarnąć" na tyle  by można było położyć na nie rybę i  przykryć" odgarniętą" częścią warzyw, dogotować całość przez około 5-10 min.
  4. Przez ten czas ryba w warzywach nabierze aromatu i zupełnej miękkości.

Dla mnie ten sposób przygotowania ryby jest bardzo wygodny i szybki.  Nie potrzebowałam nawet włączać piekarnika :)
Kto lubi może zrobić takie danie na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia, polecam.
Następnym razem dla zaostrzenia smaku całej potrawy dodam 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Tak naprawdę ryba nie do końca jest smażona, a raczej  ugotowana :)
Podczas przygotowania dania należy kontrolować stan wody i oleju w warzywach by całość nam się nie przypiekła.
By było szybciej warzywa poszatkowałam robotem.

24 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda. Nie jem zbyt często ryby, ale na tą mogłabym się skusić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie. Oj chyba się pokuszę i wykonam:):):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dodaję pietruszki i selera, ma bardziej delikatny smak

    OdpowiedzUsuń
  4. Ryba w warzywach, to moja ulubiona forma przyrządzenia ryby. Delikatność warzyw kontrastuje z intensywnością rybki. Prezentuje się świetnie! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis , bo nie trzeba smażyć ryby. Wypróbuję na pewno. Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Spróbuję, może uda się przemycić rybkę mojemu niejadkowi : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę, że ryb ciągle je się zbyt mało. Można je przecież przyrządzać na różne sposoby i nigdy się nie znudzą. Fajne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  8. To mogło by posmakować mojemu mężowi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też robię taką rybę w warzywach, smaczna i zdrowa...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  10. Też nie przepadam za zapachem smażonej ryby :/ A taki sposób przygotowania rybki jest super! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie to się nazywa rybą po grecku, choć wiem, że z greckim pochodzeniem przepis nie ma nic wspólnego.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię zarówno ryby, jak i warzywa. Dla mnie bardzo udane zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To jedno z moich ulubionych dań!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo dobry przepis na święta. U mnie w domu podobnie przygotowujemy rybkę po grecku, na prawdę pyszotki ^^

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo prosty i ciekawy pomysł. Piękna foremka- rybka:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały sposób. Zdrowo i pożywnie i smacznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten przepis mam już od wielu lat i zapewniam,ze jest pyszny. Ja przed włozeniem ryby do warzyw dodaje dobra łyżkę musztardy, koncentratu i papryki ostrej do smaku. Po włozeniu ryby do warzyw zrobi się trochę za dużo sosu, ale to trzeba go tylko odparować i rozkoszować sie dietetyczną rybką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, ja znam go od niedawna, ale przypadł mi do smaku, bo roboty z tym daniem jest mało. A i zapachu ryby w domu, zero:) pozdrawiam Cię serdecznie.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...