wtorek, 15 grudnia 2015

Karczek zapiekany z keczupem



Składniki :
  • około 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 5 ząbków czosnku
  • keczup 500 g
  • świeży tymianek
  • kilka pieczarek



Przygotowanie :

  1. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, mięso umyć i pokroić w plastry
  2. Mięso posypać lekko pieprzem, solą
  3. Cebulę, obraną marchew i umyte pieczarki pokroić w plastry, marchew można w cienkie słupki
  4. W żaroodpornym naczyniu układać mięso, a pomiędzy nie wkładać warzywa, włożyć również ząbki czosnku, posypać tymiankiem
  5. Całość zalać keczupem, przykryć pokrywką
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na około 1 i 1/2 godziny

Tak przygotowane mięso jest dobrą propozycją na świąteczny stół. Mięso robi się prawie samo :)
A o to przecież chodzi, by zbytnio się nie narobić, a efekt był zadawalający,  czytaj - smaczny.


W oryginalnym przepisie podano, by dodać jeszcze puszkę pomidorów w zalewie, ale ja zrezygnowałam z niego. Wg mnie byłoby za dużo płynów.
By mięso przeszło smakami lepiej przygotować je na noc, a na drugi dzień piec.

przepis stąd

17 komentarzy:

  1. Wspaniała i prosta potrawa, chętnie skorzystam- dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też czasem taki robię;) Mąż bardzo lubi!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda ten karczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda zachęcająco. Szkoda, że nie da się tutaj spróbować Twojej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  5. A wypróbuję Uleńko - pysznie wygląda ale po świętach - buziole ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurczaka mogłabym jeść i jeść. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny karczek, wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo! coś dla nas :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. takie jednogarnkowe wymiatacze to ja uwielbiam :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. obiad, który robi się praktycznie sam i do tego dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis. Ja uwielbiam takie potrawy!
    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  12. Niesamowite połączenie składników - warto wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  13. No no, takiego jeszcze nie próbowałem :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie proste, szybkie i na pewno smaczne danie. Myślę, że można zastąpić karkówkę i innym mięsem. Super, dzięki za podpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam ten sposób przygotowywania karkówki, choć nigdy nie robiłam z pieczarkami. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję za wspaniały przepis. To coś dla mnie. Pozdrawiam

    www.kasinyswiat.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...