Składniki na spód :
- 120 g ciasteczek typu digistive, najlepsze w czekoladzie
- 50 g masła
Przygotowanie :
- Ciasteczka pokruszyć i zmiksować na drobny piasek, masło rozpuścić
- Dodać je do masy, powinno powstać coś na podobieństwo piasku
- Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia
- Na dno wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać i ugnieść, wstawić ją do lodówki na co najmniej 30 min.
Składniki na masę serową:
- 60 dag sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego
- 3 jajka + żółtko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 ml śmietany kremówki 36 %
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 ml likieru miętowego *
- 80 g listków i łodyżek świeżej mięty** lub 2 torebki herbaty miętowej
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie :
- Listki i łodyżki mięty rozdrobnić, a śmietanę doprowadzić do wrzenia i wrzucić do niej miętę, przykryć, pozostawić do zaparzenia i wystudzenia
- Po tym czasie śmietanę przecedzić, a listki wycisnąć z mięty i je wyrzucić
- W mikserze wstępnie roztrzepać jajka, dodać cukier i dokładnie zmiksować, dodawać po łyżce sera i miksować do otrzymania serowej masy bezgrudkowej- nie dłużej
- Dodać miętową kremówkę, sok z cytryny, zmieszane i przesiane mąki, likier miętowy i wszystko połączyć
- Piekarnik nagrzać do temp. 170 *C
- Na schłodzony spód wyłożyć masę serową, wyrównać, włożyć do piekarnika i zaraz obniżyć temp. do 150*C
- Piec z parą wodną ** *przez około 1 godz i 20 min.
- Po skończeniu pieczenia otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto do wystudzenia.
* likier miętowy nada masie serowej pięknego koloru miętowego, jeśli nie użyjecie likieru trzeba dodać odrobinę barwnika spożywczego
**używając zamiast świeżej mięty torebek z herbatą należy zaparzyć ją we wrzącej śmietanie, uważając by zieleń nie zmieniła się w brudną zieleń, która nada sernikowi brzydką barwę.
** *sernik pieczemy w kąpieli wodnej, polega to na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego do którego wlewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z sernikiem. Formę z sernikiem owinąć dwukrotnie folią aluminiową, by nie przemiękła podczas pieczenia.
MOJE UWAGI:
Do nadania sernikowi koloru zieleni użyłam dodatkowo barwnika, ponieważ zaparzona świeża mięta nie dała efektu zieleni. Dodałam też kilka kropel miętowych dla smaku. Kolor jednak pozostał mało zielony.
Piekłam w piekarniku bez kąpieli wodnej, przez to sernik nie był taki puszysty jaki widziałam tu .
Tam dla dekoracji wierzchu sernik został polany rozpuszczoną czekoladą i śmietaną kremówką 36 %
Na spód dla lepszego wyglądu i pewnie smaku powinnam użyć ciasteczek z czekoladą, ale nie miałam takich :(
**używając zamiast świeżej mięty torebek z herbatą należy zaparzyć ją we wrzącej śmietanie, uważając by zieleń nie zmieniła się w brudną zieleń, która nada sernikowi brzydką barwę.
MOJE UWAGI:
Do nadania sernikowi koloru zieleni użyłam dodatkowo barwnika, ponieważ zaparzona świeża mięta nie dała efektu zieleni. Dodałam też kilka kropel miętowych dla smaku. Kolor jednak pozostał mało zielony.
Piekłam w piekarniku bez kąpieli wodnej, przez to sernik nie był taki puszysty jaki widziałam tu .
Tam dla dekoracji wierzchu sernik został polany rozpuszczoną czekoladą i śmietaną kremówką 36 %
Na spód dla lepszego wyglądu i pewnie smaku powinnam użyć ciasteczek z czekoladą, ale nie miałam takich :(
Pomysł myślę, godny wyprobowania... dzięki Ulenko, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny przepis miętowy :)
OdpowiedzUsuńRadosnych, rodzinnych i zdrowych świąt życzę :)
Serniczek palce lizać !
OdpowiedzUsuńWesołych i spokojnych Świąt !
Ciekawy przepis! Radosnych, zdrowych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! Szczęścia i pomyślności!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię serniki :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świat
OdpowiedzUsuńPyszności! - Życzę Tobie i całej Twojej rodzinie zdrowych, spokojnych, ciepłych Świat Bożego Narodzenia i samych dobrych dni w Nowym Roku - Wanda
OdpowiedzUsuńOryginalny pomysł na sernik. Musi smakować fantastycznie! Pozdrawiam i wesołych świąt! :)
OdpowiedzUsuńMięta w słodkościach i wytrawnych potrawach nie do końca nas przekonuje ale w serniku.... może być smacznie :D
OdpowiedzUsuńZdrowych i Wesołych Świąt :D
Uwielbiam miętowe smaki w słodkościach :-) życzę wspaniałych i rodzinnych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńciekawy sernik :) Orzeźwiający w te "wiosenne" dni ;)
OdpowiedzUsuńTakiej wariacji jeszcze nie widziałam! Na pewno warto wypróbować, w końcu eksperymentowanie w kuchni to zawsze coś ciekawego.
OdpowiedzUsuńWesołych, Kochana!
Tak niewiele nam potrzeba,
OdpowiedzUsuńby przytulić się do nieba.
Zdrowia, szczęścia, bliskich blisko
i miłości ponad wszystko.
Wesołych Świąt Urszulko!
Sernik wygląda pysznie. Bardzo lubię miętę. Przepis na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, musi być przepyszny
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki. Z miętą? czemu nie...
OdpowiedzUsuńNiech ten świąteczny czas zostawi Ci wspaniałe wspomnienia.
Święta wypełnione miłością i światłem, idealnymi prezentami, przepysznym jedzeniem,
miłością i radością dookoła.
Wesołych Świąt!
Sernik wygląda cudownie! :) Wspaniałych Świąt, zdrowych, rodzinnych i wszystkiego najlepszego! :)
UsuńZnam taki sernik, ale nigdy go nie robiłam, ciekawa jestem smaku ;). Życzę zdrowych i rodzinnych świąt :).
OdpowiedzUsuńKocham serniki! ten godny wypróbowania, ale już upiekłam sernik według przepisu mojej Babci. Zawsze go pieke na święta, taką mam tradycję:)
OdpowiedzUsuńŻyczę zdrowych i pogodnych
Świąt Bożego Narodzenia.
Ania
Narodziny...
OdpowiedzUsuńZapachniało
zaszumiało
zawirowało
rozbłysły światła
obudziło się serce
stała się cisza …
błękit zstąpił na ziemię
narodziła się Miłość
napełniła puste naczynia
rozlała się strumieniem
przyszła
czeka
przygarnij ją
tylko
Miłość rodzi miłość.
Wszystkiego co piękne...
Nigdy takiego nie jadłam, chętnie bym spróbowała kawałek :)
OdpowiedzUsuń