Składniki :
- skrzydełka Nasz Kurczak 2 x 440 g, 10 skrzydełek
- 2- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku
- płaska łyżka imbiru lub około 3-4 cm imbiru świeżego
- łyżka cynamonu
- ewentualnie 2-3 gwiazdki anyżu - można pominąć
Przygotowanie :
- Miód rozpuścić w 2-3 łyżkach letniej wody
- Dodać do niego wszystkie przyprawy i rozgnieciony czosnek
- Umyte skrzydełka umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowaną miksturą, powinny być zanurzone
- Najlepiej pozostawić je w przyprawach do dnia następnego, kilka razy skrzydełka pomieszać
- Następnego dnia piec pod przykryciem około 30 min, potem zdjąć pokrywę i dopiec na rumiano, gdyby zalewa wyparowała, dolać 1/2 szklanki wody.
- Można podawać z ryżem.
Pyszności, palce lizać :)
Czas przygotowania bez pieczenia około 20 - 30 min.
Porcja dla 2 -3 osób.
Fantastyczny przepis! Akurat mam skrzydełka, to na pewno zrobię! :) Pozdrawiam i zachęcam Cię do udziału w plebiscycie Podróż Roku na moim blogu! :)
OdpowiedzUsuńPodawać z ryżem i dobrą nalewką.
OdpowiedzUsuńPycha:)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak smakowicie, ze aż zrobiłam się głodna:)
OdpowiedzUsuńcieplutko pozdrawiam
Fantastyczny pomysł na skrzydełka. Jeszcze nigdy nie przygotowywałam mięsa z dodatkiem miodu i czosnku;)
OdpowiedzUsuńAle pycha <3 zjadłabym <3
OdpowiedzUsuńLubię takie aromatyczne marynaty do mięs :)
OdpowiedzUsuńSkkrzydełka lubię za ich delikatny smak, kiedys wypróbuje a tymczasem śle pozdrowienia Światecznue:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne, mniam
OdpowiedzUsuńJaki sos sojowy został użyty?
OdpowiedzUsuńTokYoto sos sojowy bezglutenowy :http://harmoniasmakow.pl/userdata/gfx/1300d0d45a46a380f4e9fcfb98c67e73.jpg
Usuńale może być każdy inny:)
Lubię skrzydełka w tego typu marynatach, są pyszne, soczyste i aż chce się dokładkę :)))
OdpowiedzUsuń